Obligatorisk skola
- från sex års ålder

Foto: SVEN LINDWALL

Grundskolan förlängs till tio år och elva år för vissa elever.

Det betyder att det blir obligatorisk skolgång från sex års ålder, inte sju som i dag.

Det meddelade utbildningsminister Jan Björklund på en pressträff i dag.

– Sexåringar är i den åldern där de är allra mest nyfikna och vetgiriga, säger Björklund.

Statsminister Fredrik Reinfeldt, utbildningsminister Jan Björklund, näringsminister Annie Lööf och socialminister Göran Hägglund inleder vårterminen med att besöka grundskolan Engelbrektsskolan i Stockholm nu på förmiddagen. I samband med besöket håller de en pressträff för att presentera en nyhet på skolområdet.

Elva för vissa

Sedan i december har den skolpolitiska debatten handlat om de sjunkande resultaten i svensk skola. Den internationella Pisa-undersökningen visade på svenska resultat under OECD-snittet på alla tre områden – läsförståelse, matematik och naturvetenskap.

– Ett av förslagen handlar om en förlängning av skolplikten i den obligatoriska skolan. Den förlängs till tio år och elva år för vissa elever, säger Björklund enligt TT.

– Sverige är i dag ett land som börjar skolan sist av alla. Det innebär att en tioårig grundskola med skolplikt från sex års ålder, det innebär att lågstadiet blir fyråaårigt. Sexåringarna blir de nya årskurs 1.

Det blir alltså obligatorisk skolgång från sex års ålder, inte sju som i dag.

– Sexåringar är i den åldern där de är allra mest nyfikna och vetgiriga. Tidigare inställning är att vi ska skydda barnen från kunskaper, men de vill gå i skolan.

Lågstadiet i den nya skolan blir därmed fyraårigt.

Slutet av nästa mandatperiod

Genomförandet av detta tar dock tid.

– Ytterligare en stor mängd elever ska in i byggnaden och även lärare ska in. Det gör man inte i brådrasket, säger han.

Ambitionen är att reformen ska vara genomförd till slutet av nästa mandatperiod, eller början av mandatperioden därpå. Kostnaden ligger i miljardklassen.

– Det är en kunskapsutmaning. Vi vill se människor växa utifrån egna förutsättningar. Mycket är nytt. Vi har tittat in i nästa mandatperiod och på vad vi vill presentera som alliansregering, säger Fredrik Reinfeldt

Näringsminister Annie Lööf (C):

– Vi lägger vi även ett förslag att förlänga skolplikten för de som inte klarar av gymnasiebehörighet.

– Vi tycker att det är rimligt att man inom grundskolan får kunskaper och behörighet innan man lämnar och går över till gymnasiet, säger Lööf enligt TT.

– Att bara se på antal timmar och år är fyrkantigt. Därför är det viktigt att ge möjligheter för de som har det tuffare.

"Rusta sig inför framtiden"

Lööf talar om kombinationen av tidiga insatser, att börja ettan vid sex års ålder, samt möjligheten till förlängning av skolan, för att få behörighet till gymnasiet.

– Då kan man rusta sig inför framtiden.

Tolv procent av niondeklassarna klarar inte behörighetkraven till ett yrkesprogram.

– Det är tolv tusen för många, säger Annie Lööf.

Allianspartierna vill därför att grundskoleutredeningen ska utreda en förlängd grundskola för de niondeklassare som inte klarat behörigheten.

– Sommarskola ska kunna bli obligatoriskt att anordna, och även obligatoriskt att gå om man har godkända betyg inom räckhåll, säger Göran Hägglund.

– Det här gäller för dem som är i nuvarande årskurs nio, men vi vill också titta på möjligheterna att ta det ner till årskurs åtta.

Det ska nu satsas ordentligt på undervisning under sommarlovet.

– Vi satsar 78 miljoner kronor under de kommande tre åren till bidrag till sommarskola, säger Hägglund

Björklund säger att det handlar om att eleverna ska nå målen i grundskolan.

Olika lång förberedelsetid

På frågan hur en sexårings skoldag ska se ut svarar han:

– Ju yngre eleverna är desto mer anpassning måste ske. För en sjuåring och en nioåring ser skoldagen annorlunda ut. Det är ganska stor skillnad på när barnen är små.

Han talar om en inlärning som präglas av lekens form.

Det är inte klart att om förslagen är tänkta att sjösättas samtidigt eller inte.

– Det tar olika lång förberedelsetid, sommarskola och extraår går enligt min bedömning snabbare. Men att ta in sexåringar i lågstadiet tar längre tid.

Är det rätt att förlänga skolplikten?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.