Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Obligatorisk id-kontroll införs på färjor

Foto: ÅKE ERICSON
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Obligatorisk id-kontroll av passagerare införs för färjeresor till Sverige på grund av flyktingkrisen.

Det nya kravet ska stärka sjösäkerheten och underlätta flyktingmottagandet.

Redan i dag har rederier skyldighet att upprätta passagerarlistor vid sjöresor längre än 20 nautiska mil (37 kilometer). Kontroll av id-handlingar behövs bara göras om det finns misstanke om att passageraren lämnat oriktiga uppgifter.

Kravet ändras nu så att samtliga passagerares måste visa upp giltig id-handling med foto innan registrering. Undantag görs för barn under 18 år som reser tillsammans med föräldrar med id-handlingar.

Om en enskild resenär inte kan styrka sin identitet får han eller hon inte gå ombord.

Ett syftet med passagerarlistorna och id-kontrollen är att man vid en sjöolycka ska veta hur många passagerare som befinner sig ombord och vilka dessa personer är.

– Men det ger också rederierna möjlighet att kunna lämna uppgifter till Migrationsverket och andra om vilka som kommer till Sverige så att man kan säkerställa ett bra mottagande, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

– Det finns uppgifter om att man bland annat kunnat stoppa trafficking.

Ändringen i fartygssäkerhetsförordningen träder i kraft 28 mars 2022 och upphör 1 september 2022.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.