Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skolplikt för barn – redan från 5 år

Ska hjälpa barn som behöver få bättre språkkunskaper i svenska.
Arkivbild.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Sverige ska införa obligatorisk förskola från 5-årsålder, enligt ett förslag.

– Jag ser fram emot att sätta mig in i de många förslag som Lotta Edholm har lämnat. Det som nu tar vid är den sedvanliga beredningen i regeringskansliet, säger utbildningsminister Anna Ekström (S), enligt TT.

Utredaren föreslår att kommunerna ska bedriva uppsökande verksamhet, direktinskrivning av barn som behöver förskola för att få bättre svenska, samt obligatorisk förskola från 5 års ålder.

– I dag inträder skolplikten vid 6 års ålder. Vi menar att den ska vara från 5 års ålder, men att den ligger i förskolan och utifrån förskolans läroplan, säger utredaren Lotta Edholm, tidigare skolborgarråd (L) i Stockholm.

Enligt förslaget ska också nyanlända barn, som varit i Sverige i kortare tid än fem år – eller om deras föräldrar varit i landet kortare än så – direktinskrivas. 

Bland de utrikesfödda i Sverige går 83 procent av barnen i förskola – att jämföra med 95 procent bland inrikesfödda. 

– De barn som är i behov av förskolan allra mest finns där i lägst utsträckning, säger Edholm.

De nya bestämmelserna är tänkta att träda i kraft höstterminen 2023.

Se mer:

Micke Aronsson, 55, agerade: ”Det här var så sjukt”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.