Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Obehagliga sanningen om de 50 000 döda hundarna

De hundar som har tur att räddas hamnar ofta i kärleksfulla hem.
Foto: SOS Galgos

När den spanska jaktsäsongen är över lämnas landets jakthundar åt sitt öde – eller i värsta fall dödas på fläcken.

Det menar välgörenhet- och djurrättsorganisationen SOS Galgos som nu berättar om en verklighet som få turister får se.

Vi vill varna för obehagliga detaljer i artikeln.

Uppemot 50 000 jakthundar överges eller dödas bara i Spanien – varje år.

Det skriver tidningen Daily Mail som har varit i kontakt med den välgörenhet- och djurrättsorganisationen SOS Galgos i Barcelona som engagerar sig i frågan.

Det rör sig om hundar av rasen Galgo español, spansk vinthund, som är besläktade med brittisk greyhound.

Hundarna används primärt under den årliga jaktsäsongen men dumpas sedan. På så vis sparar jägarna en rejäl slant, skriver tidningen. Även hundar som inte motsvarar förväntningarna, och därmed ”skadar jägarens heder”, riskerar att överges.

Enligt djurrättsorganisationen går de flesta hundar ett sorgligt öde till mötes efter jaktsäsongen.

Djurrättsorganisationen räddar drygt 350 hundar per år, men det är långtifrån alla hundar som går att rädda.

– Vi förväntar oss ett stort inflöde av övergivna hundar nu men vi och andra organisationer klarar inte av det. Vi kan inte rädda alla, säger Anna Clements, en brittisk volontär som engagerar sig på plats i Barcelona, till Daily Mail.

Hundarna som räddas är ofta svårt undernärda och sjuka.
Foto: SOS Galgos

”De behandlas brutalt”

Anna Clements hävdar att vissa hundar hängs från broar, medan andra bränns levande eller får sina halsar avskurna. Ibland dumpas hundarna längs en bilväg någonstans.

– De behandlas brutalt när jägarna inte behöver dem längre, och vissa kastas ned i brunnar varpå brunnshålet täcks för med träd och grenar, säger Anna Clements till Daily Mail. 

Jaktsäsongen för mindre djur i Spanien pågår mellan mitten av oktober till tidigt i februari.

Då är det främst fåglar och små däggdjur, ripa, fasan, orre, olika hönsfåglar och kanin som jagas. Hundarna i fråga används då för så kallad hetsjakt. En jaktform där hunden jagar ikapp viltet för att döda det eller hålla fast det.

Dessa hundar deltar ibland även i tävlingar – så kallad hare coursing, en tävlingsform som är förbjuden i flera länder – där deras förmåga att fånga in en hare mäts och prisas.

Det ska inte förväxlas med tävlingsformen lure coursing, ett prov för vinthundsraser som ska påminna om den typ av jakt som raserna en gång avlades fram för. I lure coursing använder man sig av mekaniska snarare än riktiga djur.

Det är långtifrån alla hundar som har tur nog att räddas.
Foto: SOS Galgos

Hunden kastades i vattnet

Nyligen hittades en övergiven jakthund i en brunn i Toledo, nästan 100 mil söder om huvudstaden Madrid.

En jägare, som var klar för säsongen, hade kastat ner huden och lämnat den åt sitt öde i brunnen.

– Hon låg i vattnet på botten av brunnen, var svårt undernärd och hade djupa sår runt halsen, berättar Anna Clements för Daily Mail

Det var när en förbipasserande hörde hundens kvidande som räddningspersonal tillkallades. En hund som hade tur, enligt organisationen. En tur som få andra hundar har.

– Brandkåren lyckades vinscha upp henne till säkerhet, och hon återhämtar sig nu hos en familj här hon kommer att vara ett älskat husdjur, säger Anna Clements till Daily Mail. 

En hund räddas ur en djup brunn.
Foto: SOS Galgos
En av hundarna som har räddats av myndigheter och djurrättsorganisationer.
Foto: SOS Galgos

”De lämna ensamma”

Djurrättsorganisationen SOS Galgos beskriver den spanska vinthunden som en annars naturligt lugn, kärleksfull och försiktig hund.

Historierna om spanska vinthundar är många, och den ena mer brutal än den andra.

Enligt Daily Mail ska en jägare ha bundit fast 20 stycken hundar på ett järnvägsspår förra året, varpå hundarna blev påkörda av nästkommande godståg.

Anna Clements förklarar att spanska vinthundar räknas som arbetsdjur och skyddas därmed inte av de lagar som vanligtvis innefattar husdjur.

– Hundarna förvaras ofta i mörka utrymmen stora delar av dagarna och får knappt någon mat, så att de är extra hungriga när de släpps ut sen, säger hon till Daily Mail.

– Det här är Spaniens smutsiga hemlighet och något som turister sällan får se, fortsätter hon.

I tv-spelaren ovan kan du se när spansk räddningstjänst räddar en jakthund ur en brunn.

https://www.instagram.com/p/BtT718pFYSB/

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.