Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Obegripligt att hon inte finns med oss"

<p>Stefan Löfven och partisekreterare Lena Rådström Baastad bär blommor till graven.<br></p>Foto: Anders Wiklund/TT
<p>"Det är alltid samma sorg att gå hit", säger Stefan Löfven.<br></p>Foto: Anders Wiklund/TT
Anna Lindh ligger begravd vid Katarina kyrka.Foto: Anders Wiklund/TT
Anna Lindh mördades för 13 år sen.Foto: Bertil Ericson / AP

I dag är det 13 år sedan Sveriges dåvarande utrikesminister, Anna Lindh, mördades.

Mona Sahlin, ordförande för Anna Lindhs minnesfond, säger att hennes bästa vän fortfarande inspirerar henne.

Statsminister Stefan Löfven sörjer fortfarande sin partikollega och besökte i dag hennes grav i Stockholm.

– Hon betydde väldigt mycket både för Sverige och för partiet, sade han.

På morgonen den 11 september år 2003 avled Sveriges dåvarande utrikesminister Anna Lindh. Dagen innan hade en för henne okänd man knivhuggit henne på varuhuset NK i centrala Stockholm.

Beskedet om Anna Lindhs död möttes med sorg och på flera platser runtom i landet höll man en tyst minut för att hedra hennes minne.

Hon begravdes vid Katarina kyrka och i dag, 13 år senare, befann sig Sveriges nuvarande statsminister Stefan Löfven vid kyrkan för att lägga en krans på hennes grav.

– Det har ju under åren sjunkit i, men ändå är det på något sätt obegripligt att hon inte finns med oss. Hon var ju så närvarande, Anna Lindh. Hon betydde så mycket för partiet och hela arbetarrörelsen. Så det är alltid samma sorg att gå hit, sade han till Expressen tv efteråt.

Anna Lindh mördades för 13 år sen.Foto: Bertil Ericson / AP

Stefan Löfven om Anna Lindh: Fantastisk politiker

Socialdemokraten Anna Lindh inledde sin bana som riksdagsledamot redan år 1982. Tolv år senare, år 1994, blev hon miljöminister. Den posten innehade hon tills hon tillträdde som utrikesminister år 1998.

– Anna Lindh var ju en fantastisk miljöpolitiker. Hon stred mycket hårt för att Sverige skulle ha en tuff miljöpolitik och se till att vi kunde ändra sakernas ordning så att barn och barnbarn kunde leva i en bra miljö. Sedan betydde hon mycket internationellt. Hennes person och hennes kunskap och hennes erfarenhet, men hennes person inte minst, sade Stefan Löfven.

Han besökte graven tillsammans med Socialdemokraternas nye partisekreterare, Lena Rådström Baastad. Enligt Stefan Löfven talade de bland annat om sina minnen av sin partikollega.

– Det är med sorg. Men det är också med värme och en tacksamhetens tanke som vi skänker Anna Lindh, sade han.

Mona Sahlin: "Anna inspirerar fortfarande"

Anna Lindhs minnesfond delade i vanlig ordning ut pris till en "person eller organisation som har arbetat eller arbetar i Anna Lindhs anda för mänskliga rättigheter", den här gången i Stadsteatern i Stockholm. Ordförande i minnesfonden är Mona Sahlin, som var mycket nära vän med Anna Lindh.

Hon säger att varje årsdag är speciell för henne.

– Det betyder väldigt mycket för mig, och inte bara för mig. Det är en dag när man minns lite extra. Det är kuppen i Chile, terrorn i New York och Washington och det är mordet på Anna. Jag minns Anna med saknad men får väldigt mycket inspiration också, till att jobba vidare. Det är så minnen fungerar. Man sörjer ett tag, men sen blir man också väldigt inspirerad. Anna inspirerar fortfarande, säger hon.

Årets pristagare var journalisten och den ukrainska parlamentarikern Svitlana Zalishchuk som tog emot priset av ordförande Mona Sahlin. Temat för det två timmar långa seminariet, med bland andra EU-minister Ann Linde, S, och skådespelaren och artisten Rikard Wolff, var yttrandefrihet.

– Det känns väldigt relevant, väldigt aktuellt. Ingen frihet vi har, någonsin, i något land, blir riktigt värd något om inte rätten att säga vad man tycker också existerar. Den är verkligen hotad på många sätt i dag. Då vill vi berömma och visa det mod som till exempel den här unga kvinnan från Ukraina besitter. Det är så Anna kan inspirera också, säger Mona Sahlin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.