Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Obamas team har landat i Stockholm

Transportplan från US Air Force på Arlanda.
Foto: Johanna Engman
Extra polisberedskap inför Barack Obamas besök i Stockholm. Avspärrningar som ska ut inför besöket. Här bakom Hotell Grand Hotel Grand.
Foto: Emil Nordin
Polisbil utanför synagogan i Stockholm.
Foto: Emil Nordin
Avspärrningar som ska ut inför besöket. Här i Kungsträdgården.
Foto: Emil Nordin
Trolig Secret Service-bil.
Foto: Emil Nordin
I stort sett alla gator runt Grand Hotel ska vara utrymda inför besöket och allt ska stängas av.
Foto: Emil Nordin
Avspärrningar som ska ut inför besöket. Här bakom Hotell Grand Hotel Grand.
Foto: Emil Nordin
Poliser söker igenom buskar och misstänkta byggarbetssäckar utanför Grand Hotel.
Foto: Emil Nordin
Poliser patrullerar runt Grand Hotel, både på baksidan och framsidan.
Foto: Emil Nordin
Poliser utanför Rosenbad.
Foto: Emil Nordin
<a target="_blank" href="http://www.expressen.se/nyheter/sa-drabbar-obamas-besok-trafiken/">Så drabbar Obamas besök trafiken. Läs mer och förstora bilden här!</a>
1 / 11

Barack Obamas närvaro i Sverige har börjat märkas redan nu även om presidenten själv inte landat.

Under måndagen anlände transportplanet Boeing C17A till Arlanda som bland annat rymmer två Black Hawk-helikoptrar vilket bland andra unt.se har rapporterat om.

Dessutom har busstrafiken redan påverkats av avstängningar i centrala Stockholm och förseningar är att vänta från och med nu.

Det dröjer ytterligare ett dygn innan USA:s president Barack Obama kommer till Sverige. Han beräknas landa vid lunchtid på onsdagen.

Men presidenten kommer långt ifrån ensam.

Det spekuleras i att presidenten kan ha uppemot 1 000 personer med sig i form av bland annat kockar, läkare, säkerhetspersonal och amerikanska journalister.

Förberedelserna har pågått under en lång tid och redan under måndagen anlände transportflygplanet Boeing C-17A Globemaster, som bland annat rymmer två militärhelikoptrar, till Arlanda flygplats.

2 000 poliser

Förutom presidentens eget plan - Air Force One i folkmun när presidenten är ombord på det - kommer ett plan av samma modell som transporterar personal.

Piloten som ska flyga Air Force One under onsdagen uppges tidigare ha provlandat på Arlanda för att bilda sig en uppfattning om hur det ser ut.

När Obama väl anlänt kommer bilkaravanen bestå av runt 40 fordon med secret service-agenter, ambulanser och följebilar, uppger Svenska Dagbladet.

Uppemot 2 000 poliser arbetar med säkerhetsarbetet i Stockholm under besöket.

Sagerska palatset och Rosenbad spärrades av under måndagen och på tisdagsmorgonen spärrades Grand Hôtel av, där Obama kommer bo under sin tid i Stockholm.

Under tisdagen börjar busstrafiken känna av besöket då avspärrningar vid Strömbron och Fredsgatan gör att flera busslinjer får lägga om sina rutter.

"Kommer bli ganska jobbigt"

– Det handlar om buss 2, 43, 55, 62, 76, och 65. De här bussarna stannar inte i det här området utan de får köra en annan väg och det kan ta lite längre tid, säger Bengt Stenberg på SL:s pressjour.

– Det här är den största omläggningen som gjorts i trafiken såvitt vi och polisen kan bedöma. Vi utgår från att det kommer bli ganska jobbigt för våra resenärer men vi tror och hoppas att de har förståelse för det. Vi kan bara följa de direktiv vi får från polisen, säger Stenberg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.