Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polisen Derek Chauvin gripen efter Floyds död

Hör Mike Freeman, länsåklagare i Hennepin, när han mötte pressen efter åtalet mot polisen bakom George Floyds död.
Derek Chauvin.
Foto: Darnelle Fraizer / Facebook
Stora protester har hållits efter att videon spridits och upprört människor över världen.
Foto: NEWSCOM / JOHN NACION/STARMAXINC.COM/NEWSC SIPA USA
Foto: Darnelle Fraizer / Facebook
Barack Obama bryter tystnaden om polisvåldet.
Foto: MARK WILSON / CNP / POLARIS POLARIS IMAGES

Tidigare presidenten Barack Obama reagerar nu på den video med polisvåld mot en obeväpnad svart man som vållat stora reaktioner i Minneapolis, USA.

Obama säger att händelsen inte får vara ”normal” i USA 2020, skriver han.

Nu har polismannen Derek Chauvin gripits misstänkt för dråp alternativt vållande till annans död, skriver New York Times.

Minneapolis borgmästare har utfärdat utegångsförbud med start på fredagskvällen rapporterar ABC News.

Stora protester har hållits mot rasism och polisvåld i delstaten Minnesota de senaste dagarna, efter att ytterligare en video spridits där en polis använder övervåld mot en svart man. 

Oroligheterna har fått Minneapolis borgmästare Jacob Frey att utfärda utegångsförbud med start klockan 20 på fredagskvällen, lokal tid. Fram till klockan 06 på lördagsmorgonen kommer inget resande och inga folksamlingar på allmänna platser att tillåtas, rapporterar ABC News.

Nu reagerar tidigare presidenten Barack Obama på videon. I ett långt uttalande på Twitter skriver han:

”Detta borde inte vara 'normalt' i USA 2020. Det får inte vara 'normalt'. Om vi vill att våra barn ska växa upp i ett land som lever upp till dess högsta ideal, kan vi och måste vi vara bättre än så.”


https://twitter.com/BarackObama/status/1266400635429310466

Floyd: ”Jag kan inte andas”

Händelsen gällde ett ingripande mot den 46-årige invånaren George Floyd, som misstänktes ha använt en falsk sedel. Han var obeväpnad, hade handfängsel och låg på marken när en vit polisman satt med knäet mot Floyds nacke under flera minuter.

– Jag kan inte andas, jag kan inte andas, sa Floyd flera gånger innan han till slut syntes ligga livlös på marken. 

Floyd fördes i väg med ambulans efter händelsen, men konstaterades död innan han kom till sjukhus. 

Polisen Derek Chauvin hade 18 klagomål mot sig innan händelsen

De fyra poliserna som var inblandade i ingripandet har sedan händelsen uppmärksammats fått sparken. Nu utreder både den lokala polismyndigheten och FBI händelsen. 

På fredagen kom också beskedet att den inblandade polismannen Derek Chauvin har gripits, skriver lokala medier och nyhetsbyrån AP. Enligt bland annat New York Times är Chauvin gripen misstänkt för dråp alternativt vållande till annans död. 

Chauvin utreds nu av internutredare – och det är långt ifrån första gången som han fått klagomål upprättade mot sin yrkesutövning. Redan innan händelsen med George Floyd hade Chauvin 18 klagomål mot sig, uppger polisen för CNN.

Det är dock ännu oklart vad dessa tidigare klagomål handlade om.
Polisen satt på 47-årige George Floyd tills han kroppen var livlös.
Boende upprörda över demonstrationerna i Minneapolis.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.