Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Obamas oväntade svar till Derakhti

Siavosh Derakhti fick träffa Barack Obama på onsdagen. Och det var ett möte som imponerade. Foto: Mikael Sjöberg

Förra veckan tog han emot Raoul Wallenberg-priset.

Tidigare i dag, onsdag, stod Siavosh Derakhti, 22, och skakade hand med president Barack Obama i synagogan i Stockholm.

– Han kände igen mig. Det var så coolt, säger han till Expressen.se.

Raoul Wallenberg-pristagaren Siavosh Derakhti, 22, från Malmö blev en av de få som fick tillfälle att växla några ord med presidenten under Sverigebesöket på onsdagen.

Efter att ha belönats för sitt engagemang mot främlingsfientlighet med 100 000 kronor fick han också en unik möjlighet - att träffa USA:s president Barack Obama under onsdagen.

"Speciell"

I ett rum i anslutning till synagogan i Stockholm, där Obama tillsammans med statsminister Fredrik Reinfeldt var på besök möttes de och växlade några ord.

– Han är mycket mer speciell än vad man ser på bilder och tv, säger Siavosh Derakhti till Expressen.se.

– Han bjöd på sig själv och skojade, men sa samtidigt att han var stolt över mig, och att det var en stor ära att träffas. Han kände igen mig. Det var så coolt, han frågade inte ens vem jag var utan kom fram direkt, fortsätter han.

Obamas oväntade svar

Mötet, som varade i runt fem minuter, gav Siavosh Derakhti förnyad kraft att fortsätta jobba mot diskriminering i Sverige.

– Jag sa att jag ska jobba för att mina framtida barn inte ska bli diskriminerade. Då sa han, "du har alltså planerat för framtiden? Well, you are a good looking man", skrattar Siavosh.

I morgon ska han tillbaka till sitt jobb i en skola i Malmö - där han ska berätta för eleverna om mötet med presidenten.

– Och jag kommer att fortsätta kämpa för Malmö, där det fortfarande finns problem. Men de ska bekämpas med kunskap, kärlek och respekt, säger han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!