Siavosh Derakhti fick träffa Barack Obama på onsdagen. Och det var ett möte som imponerade. Foto: Mikael Sjöberg
Siavosh Derakhti fick träffa Barack Obama på onsdagen. Och det var ett möte som imponerade. Foto: Mikael Sjöberg

Obamas oväntade svar till Derakhti

Publicerad

Förra veckan tog han emot Raoul Wallenberg-priset.

Tidigare i dag, onsdag, stod Siavosh Derakhti, 22, och skakade hand med president Barack Obama i synagogan i Stockholm.

– Han kände igen mig. Det var så coolt, säger han till Expressen.se.

Raoul Wallenberg-pristagaren Siavosh Derakhti, 22, från Malmö blev en av de få som fick tillfälle att växla några ord med presidenten under Sverigebesöket på onsdagen.

Efter att ha belönats för sitt engagemang mot främlingsfientlighet med 100 000 kronor fick han också en unik möjlighet - att träffa USA:s president Barack Obama under onsdagen.

"Speciell"

I ett rum i anslutning till synagogan i Stockholm, där Obama tillsammans med statsminister Fredrik Reinfeldt var på besök möttes de och växlade några ord.

– Han är mycket mer speciell än vad man ser på bilder och tv, säger Siavosh Derakhti till Expressen.se.

– Han bjöd på sig själv och skojade, men sa samtidigt att han var stolt över mig, och att det var en stor ära att träffas. Han kände igen mig. Det var så coolt, han frågade inte ens vem jag var utan kom fram direkt, fortsätter han.

Obamas oväntade svar

Mötet, som varade i runt fem minuter, gav Siavosh Derakhti förnyad kraft att fortsätta jobba mot diskriminering i Sverige.

– Jag sa att jag ska jobba för att mina framtida barn inte ska bli diskriminerade. Då sa han, "du har alltså planerat för framtiden? Well, you are a good looking man", skrattar Siavosh.

I morgon ska han tillbaka till sitt jobb i en skola i Malmö - där han ska berätta för eleverna om mötet med presidenten.

– Och jag kommer att fortsätta kämpa för Malmö, där det fortfarande finns problem. Men de ska bekämpas med kunskap, kärlek och respekt, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag