Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Obamas ord om Trump: Försöker öppet hindra folk från att rösta

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Barack Obama.Foto: ALYSSA POINTER / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump.Foto: KEVIN DIETSCH / POOL VIA CNP / S / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS

Donald Trump försöker hindra folk från att rösta i höstens presidentval.

Det hävdar Barack Obama.

– Det är på ett sätt unikt i modern politisk historia, säger den före detta presidenten i en podd.

Uttalandet från USA:s före detta president Barack Obama kommer efter flera turer kring det amerikanska postverket, US Postal Service (USPS).

På grund av coronapandemin väntas rekordmånga amerikaner ha möjlighet att poströsta i presidentvalet i höst. Men USPS har drabbats hårt av pandemin – och av tuffa sparkrav – och har varnat för att poströsterna kan bli så försenade att de kanske inte kommer att hinna fram och räknas i tid.

För att möta situationen har myndigheten begärt ökad finansiering.

Donald Trump om postens krav

Men president Donald Trump har motsatt sig kravet. På torsdagen beskrev han återigen poströstning som något ”bedrägligt” i en intervju med Fox Business. Han lovar att de som röstar på plats kommer att kunna känna sig trygga och och att det inte kommer att kosta ”tre och en halv miljard dollar” – motsvarande 30,4 miljarder kronor – som är vad postverket vill ha för att klara av de miljontals poströsterna.

– Om USPS inte får det de vill ha, blir det omöjligt att genomföra en allomfattande poströstning eftersom de inte kommer att vara rustade för det, sa Trump. 

Det är detta som har fått den forne presidenten Barack Obama att reagera.

I ett samtal med sin tidigare kampanjchef David Plouffe, i podden Campaign HQ, säger Obama:

Barack Obama: ”Det är unikt”

– Vad vi ser är unikt i modern politisk historia, där en president uttryckligen försöker hindra människor från att rösta. Vi har aldrig tidigare sett en president säga ”jag tänker aktivt försöka slå undan benen på postverket och jag kommer att vara tydlig med anledningen”.

Under intervjun säger Obama också att USA har en president som ”tar ansvar för ingenting men tar kredd för allt”.

Just nu pågår förhandlingar mellan Demokraterna och Republikanerna om ett stimulanspaket i spåren av coronakrisen. Den extra finansieringen till postmyndigheten ingår där.

Totalt vill USPS ha 25 miljarder dollar, 217,3 miljarder kronor, i utökat finansiellt stöd.

Enligt CNN har Trump sagt att han inte tänker lägga in sitt veto mot finansieringen, men han har fortsatt argumentera för att poströster leder till fusk.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.