Obamas nobb - en skarp markering

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Lisa Mattisson

Obamas beslut att nobba Vladimir Putin är en skarp markering mot Ryssland.

Det menar flera experter Expressen har talat med.

– Det visar hur väldigt viktigt Snowden-fallet är för amerikanerna, och att Putin egentligen känner sig obekväm med att ha Snowden i Ryssland. Han skulle helst inte ha honom där, säger Gunnar Johansson, Expressens mångårige Moskva-korrespondent.

USA:s uppskruvade tonläge, som i dag kulminerade i ett inställt presidentbesök, visar att fallet Snowden har en större betydelse än vad svenskarna kanske tidigare trott, menar Gunnar Johansson, som under många år var Expressens reporter i Moskva.

– Men det är också intressant att Obama, utöver Snowden, nämner anti gay-lagarna. Men kanske ska man inte dramatisera det för mycket. Obama kommer ändå till G 20-mötet först, säger han.

Och Rysslands president Vladimir Putin får ytterligare bekymmer, i och med den uteblivna visiten, som i stället ges till Sverige.

– Putin har problem. Samtidigt som han måste hålla uppe en anti-amerikansk och anti-västlig retorik har han behov av normala förhållanden med USA. Mycket tyder på att han egentligen inte skulle vilja ha Snowden i landet, säger Gunnar Johansson.

Bildt med i spelet

Enligt Jakob Swiecicki, analytiker på Utrikespolitiska institutet så handlar Vladimir Putins svåra sits bland annat om att han har en grupp personer kring sig med en tydlig anti USA-agenda.

– Han har försökt blidka USA med utspel som han vet tilltalar dem. Men samtidigt har han en elit kring sig som är väldigt skeptiskt till USA. Man har samma dilemma med Edward Snowden. Man vet inte riktigt vilken fot man ska stå på, säger han.

Att utrikesminister Carl Bildt har haft ett finger med i spelet kring Barack Obamas besök är sannolikt, menar Jakob Swiecicki.

– Han har goda relationer med USA. Det vet man sedan tidigare.

"Nästan förväntat"

Enligt Gudrun Persson, Rysslandforskare på FOI, så har Snowden-affären en klar inverkan på dagens besked om besöket.

– Det var nästan förväntat att USA skulle markera på något sätt efter att Snowden fick asyl. Det här understryker de dåliga relationerna mellan USA och Ryssland som var dåliga redan innan Snowden.

Obama sa nyligen att Ryssland uppvisat en "kalla kriget-mentalitet".

– Relationen präglas av misstro och spänningar för ögonblicket. Men kanske fanns det inte så mycket hopp om några resultat vid det här mötet här ändå, säger Gudrun Persson.

Sverige - "En bricka i spelet"

– Det skrivs inte mycket om Sverige i de engelska tidningarna just nu. Grejen handlar mer om konflikten mellan USA och Ryssland, säger USA-experten Erik Åsard, professor vid Uppsala universitet.

Han menar att Sveriges betydelse i sammanhanget är marginell.

– Vi är en bricka i spelet mellan länderna, men inte en särskilt viktig sådan. Vi är ett ganska litet land och inte så viktiga som vi kanske vill tro i det här sammanhanget, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.