Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Obamas hyllning: "En kämpe för frihet"

Barack Obama. Foto: Susan Walsh

Omvärldens reaktioner på Margaret Thatchers bortgång strömmar in. President Barack Obama hyllar henne som "en av de stora kämparna för frihet" och Michail Gorbatjov kallar henne för "tungviktare".

Det brittiska kungahuset sörjer Margaret Thatcher. Enligt The Times kommer drottningen Elizabeth II att meddela sitt deltagande till hennes efterlevande genom ett privat meddelande.

Vid 16.30-tiden lämnade USA:s president Barack Obama ett uttalande efter nyheten att Margaret Thatcher dött. Enligt CNN hyllar han henne som "en av de stora kämparna för frihet".

"Vi är många som kommer att minnas att hon stod sida vid sida med president Reagan och påminde världen om att inte bara följa strömmen – vi kan forma vår historia genom moralisk övertygelse, orubbligt mod och en järnvilja."

Ronald Reagan var en av Thatchers viktigaste bundsförvanter. Hans fru Nancy uttryckte familjens sorg för brittiska tv-kanalen ITV:

"Det är väl känt att min man och lady Thatcher hade en mycket speciell relation som ledare för sina respektive länder under en av de svåraste och mest avgörande perioderna i modern historia. Ronnie och Margaret var politiska själsfränder, engagerade för frihet och fast beslutna att avsluta kommunismen."

Far och son Bush

Även USA:s förre president George W Bush hyllade förre premiärministern och säger att hon var en "inspirerande ledare" och ett "bra exempel på styrka och karaktär":

"Laura och jag är sorgsna över baronessan Margaret Thatchers död. Hon var en inspirerande ledare som stod för principer och hon ledde nationen med självförtroende och tydlighet."

Hans far, George Bush senior, följde senare under kvällen upp med ett uttalande:

"Den personliga sorg som familjen Bush känner förstärks av vetskapen att USA har förlorat en av de starkaste allierade som vi någonsin har känt, och ändå har vi förtroende för att hennes gedigna arv kommer att inspirera kommande generationer", rapporterar Global Post.

"En tungviktare"

Tyske kollegan, före detta förbundskanslern, Helmut Kohl hyllar Thatcher för hennes "kärlek till friheten" och hennes ärlighet:

"Jag uppskattade Margaret Thatcher för hennes kärlek till frihet, hennes enastående öppenhet, ärlighet och rättframhet", rapporterar Huffington Post.

Den före detta ryske ledaren Michail Gorbatjov kallar Thatcher för en "tungviktare till politiker":

"Till slut lyckades vi få en ömsesidig förståelse, och det bidrog till en förändring, mellan vårt land och väst, och slutet på det kalla kriget.

Londons borgmästare Boris Johnson skriver på Twitter:

"Väldigt ledsamt att höra att baronessan Thatcher är död. Hennes minne kommer att leva kvar länge efter att världen glömt dagens gråa politiker".

EU hedrar EU-kritikern

Margaret Thatcher var en skarp kritiker till EU och ansåg att Storbritannien borde lämna unionen. Trots det var Europeiska kommissionens ordförande, José Manuel Barroso, snabb att lämna ett långt pressmeddelande på EU:s officiella hemsida. Där skriver han bland annat att han uttrycker sin och Europeiska kommissionens sorg över att höra nyheten om Thatchers död.

"Hon var utan tvekan en stor statskvinna, den första kvinnliga premiärministern i sitt land, och en kunnig och engagerad aktör i den Europeiska unionen. Hon kommer att bli ihågkommen både för hennes bidrag till, och hennes reservation inför, vårt gemensamma projekt."

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!