Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Obamagate – Trumps nya skandalanklagelse

Tidigare presidentens hälsning till amerikanska folket i krisen.
Centralt i anklaglserna om ”Obamagate” är ett möte i ovala rummet med bland annat Barack Obama, FBI-chefen James Comey och biträdande justitieministern Sally Yates.
Foto: PETE SOUZA / THE WHITE HOUSE / POLARIS
Säkerhetsrådgivaren Susan Rice deltog också i det omtalade mötet i Vita huset.
Foto: CAROLYN KASTER / AP/ TT
Trump har frekvent använt termen ”Obamagate” den senaste veckan.
Foto: ALEX BRANDON / AP/ TT
Barack och Michelle Obama.
Foto: NAM Y. HUH / AP TT NYHETSBYRÅN

Den senaste veckan har USA:s president Donald Trump lanserat termen ”Obamagate”.

Gång på gång har den något luddiga anklagelsen återkommit. 

På direkta frågor om vad det egentliga brottet är har svaren varit svävande.

Donald Trump inledde hela sin politiska karriär med att föra fram konspirationsteorier kring Barack Obama. Han var en av de ledande företrädarna för den så kallade ”Birther-rörelsen”, som hävdade att den dåvarande presidenten inte var född i USA och därmed inte fick vara president.

Som nytillträdd president anklagade han Obama för att olagligt ha avlyssnat honom i Trump Tower. Något han aldrig har presenterat några bevis för. 

Den nya vändan – där termen Obamagate nu lanserats på allvar – inleddes förra helgen. 

Detta efter två avgörande händelser. 

Den första är CNN:s avslöjande att Obama, i ett telefonsamtal, slagit fast att Trumps hantering av coronapandemin är en ”fullständig, kaotisk katastrof”. 

Dagen efter retweetade Trump ett inlägg om ”Obamagate” – och har sedan följt upp detta med att använda termen ett stort antal gånger.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1261751862027595776

Men vad är egentligen ”Obamagate”? Svaren från presidenten har varit luddiga.

– Det har pågått länge. Det började redan innan jag valdes och det är en skam att det har fått pågå, sa Trump på en presskonferens i måndags.

På frågan, från en reporter på Washington Post, om exakt vilket brott Obama ska ha begått svarar Trump:

– Du vet vilket brott det är. Det är väldigt uppenbart för alla. Allt du behöver göra är att läsa tidningen, men inte din tidning.

Obamagate handlar om utredningen av Michael Flynn

Klart är att ”Obamagate” handlar om utredningen av Trumps tidigare rådgivare Michael Flynn, som fick sparken för att ha ljugit för vicepresident Mike Pence om sina kontakter med den ryska ambassadören i USA. 

Kärnan är att Obama ska ha beordrat utredningen, som del i en större plan att fälla den tillträdande presidenten.

Det är här den andra avgörande händelsen kommer in. Justitiedepartementet släppte i förra veckan alla anklagelser mot Flynn – något som också kritiserades av Obama.

I samband med justitiedepartementets beslut hävdade man att FBI:s utredning inte hade varit korrekt. Nyligen har även en del dokument om fallet släppts, bland annat en handskriven lapp där en FBI-chef skrivit om Flynn: ”Vad är vårt mål? Sanningen/medgivande eller att få honom att ljuga, så att vi kan åtala honom eller få honom sparkad?” 

”Det största politiska brottet i amerikansk historia”, slog Donald Trump fast i en tweet.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1259493483733270530

Möte i ovala rummet 

Centralt är även ett möte i ovala rummet den 5 januari 2017, drygt två veckor innan Trump tog över presidentskapet, skriver Voice of America.

Dokumenten visar att FBI dagen innan beslutat att lägga ner utredningen, men att beslutet sedan revs upp. Detta efter ny information om att Flynn haft kontakter med Rysslands ambassadör i USA – och utlovat att mjukare sanktioner mot Ryssland skulle komma med den nya presidenten.

På mötet deltog bland annat FBI-chefen James Comey, biträdande justitieminister Sally Yates och säkerhetsrådgivaren Susan Rice. Susan Rice har berättat att Obama understrukit att det var viktigt att allt sköttes enligt lagar och regler, men det faktum att mötet hölls dagen efter att FBI först beslutat att lägga ner utredningen har fått Trump och hans anhängare att hävda att det hela handlar om en anti-Trump-konspiration. 

EXPRESSEN RÄTTAR: Michael Flynn avgick inte för att han ljugit för Robert Mueller. Michael Flynn fick sparken för att han ljugit för vicepresident Mike Pence.

Mer om Trump:

Lastbilschaufförer protesterar på gatorna i Washington.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.