Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trumps nya nederlag – Obamacare överlever

Trump och hans republikanska partikollegor led ett nederlag då de förlorade en omröstning om sjukvårdreform i senatenFoto: JIM LO SCALZO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Demonstrationer mot förslaget att urholka ObamacareFoto: MATTHEW MCDERMOTT / POLARIS POLARIS IMAGES

Donald Trump och hans republikanska partikollegor led ett nederlag tidigt på fredagsmorgonen då de förlorade en omröstning om sjukvårdsreform i senaten. 

Vid 02.30 lokal tid twittrade den besvikne presidenten:

"Tre republikaner och 48 demokrater svek det amerikanska folket".

Planen på att urholka den förre presidenten Barack Obamas sjukvårdslag gick i stöpet – igen.

Det nya lagförslaget – känt som "skinny repeal" – handlade bland annat om att eliminera kravet på att alla amerikaner har sjukförsäkring.

Nederlaget stod klart strax innan 02 lokal tid efter långa nattliga förhandlingar.  

Senatorn John McCain röstade nej.Foto: ALEX EDELMAN / ZUMA PRESS / SPLA / ALEX EDELMAN / ZUMA PRESS / SPLA SPLASH NEWS

McCain röstade nej

Senatorn John McCain – som nyligen fick en hjärncancerdiagnos och framträdde i senaten med ett färskt operationsärr ovanför ena ögat – röstade nej. 

Det gjorde även senatorerna Lisa Murkowski och Susan Collins.

Därmed dog det senaste lagförslaget. Republikanerna hade bara råd med två nejröster. Den tredje, John McCains, var nattens stora överraskning. 

I ett uttalande förklarade John McCain att det senaste lagförslaget inte uppfyllde hans önskan om att byta ut Obamacare mot "en lösning som utökar konkurrensen, sänker kostnader, och förbättrar vården för amerikaner".

https://twitter.com/SenJohnMcCain/status/890823047522824192

Presidenten besviken

Vid 02.25 lokal tid kommenterade Donald Trump förlusten via Twitter. 

"Tre republikaner och 48 demokrater svek det amerikanska folket. Som jag sagt från början, låt Obamacare implodera, ta sedan hand om det. Titta!"

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/890820505330212864

Kämpigt att ersätta Obamacare

Republikanerna i kongressen – det vill säga representanthuset och senaten – har haft väldigt svårt att uppfylla det mångåriga löftet att sänka Obamas sjukvårdslag, den så kallade Obamacare. 

Trots majoriteter i kongressen och en republikansk president i Vita huset har de inte lyckats enas om hur man bör gå till väga för att skriva om sjukvårdslagen. 

Efter många turer röstade republikanerna i representanthuset i våras igenom ett omtvistat lagförslag som skickades vidare till senaten. 

Nya lagar måste först passera representanthuset, sedan senaten, innan det skickas tillbaka till representanthuset. Till sist skickas lagtexten till presidenten som kan välja att skriva på eller lägga sitt veto. 

Donald Trump har lovat att skriva på vilken republikansk sjukvårdslag som helst som röstas igenom i kongressen. 

"Jag sitter med penna i hand", twittrade han nyligen. 

Donald Trump var besviken efter förlusten i senaten. Foto: JIM LO SCALZO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Knapp republikansk majoritet

Men senaten har knappat haft det lättare än representanthuset. 

Av 100 medlemmar i senaten är endast 52 republikaner – vilket betyder att nästan alla partikollegor måste vara eniga för att få igenom lagförslag. 

Men republikanerna är precis som oppositionspartiet demokraterna splittrade mellan interna falanger. 

De mest konservativa republikanerna tycker att staten inte bör ha någon roll alls i försörjningen av sjukvård. Enligt dem har många av de senaste veckornas lagförslag inte gått långt nog i skövlandet av Obamacare-regler.

De på partiets moderata flank – dit Lisa Murkowski och Susan Collins räknas – anser däremot att de nya föreslagna reformerna skulle orsaka att alldeles för många helt förlorar sjukförsäkring. 

Uppemot 16 miljoner amerikaner skulle förlorat sin hälsoförsäkring om det senaste lagförslaget hade gått igenom, enligt den partipolitiskt obundna myndigheten Congressional Budget Office, CBO.