Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Obama visar sitt stöd – reser till Europa

President Obama reser till Europa nästa vecka
Foto: Pablo Martinez Monsivais

USA gör som EU och inför sanktioner mot högt uppsatta personer i Ryssland och på Krim efter den ukrainska regionens självständighetsförklaring i dag.

Och nästa vecka kommer president Barack Obama själv till Europa för att visa sitt stöd för landets allierade.

– Fortsatta provokationer kommer inte att leda till någonting förutom att ytterligare isolera Ryssland och försämra landets ställning i världen, säger den amerikanska presidenten.

Det internationella samfundet har varit tydligt med att det inte godkänner den folkomröstning om att lämna Ukraina och ansluta sig till Ryssland som hölls i den ukrainska Krimregionen i går.

Och samma sak gäller den självständighetsförklaring som det Moskvatrogna regionsparlamentet på Krim utfärdade i dag.

Med anledning av den beslutade EU:s utrikesministrar att införa sanktioner i form av reseförbud och frysta tillgångar mot 21 ryska och ukrainska statstjänstemän som medverkat till folkomröstningen.

"Bröt mot internationell rätt"

Och i dag meddelade Barack Obama att USA följer efter under det som har kallats den största diplomatiska krisen mellan stormakterna Ryssland och USA sedan kalla kriget.

– Som jag sa till president Putin i går så bröt folkomröstningen på Krim klart och tydligt mot Ukrainas författning och internationell rätt och den kommer inte att godkännas av det internationella samfundet, säger han i ett uttalande.

Därför gör presidenten nu allvar av de sanktioner han beslutat om redan för två veckor sedan och som riktar sig mot individer som är ansvariga för att ha "undergrävt Ukrainas suveränitet, territoriella integritet och dess regering".

Det rör sig i ett första skede om elva personer som kommer att få sina tillgångar frysta, bland dem det ryska överhusets talman Valentina Matvijenko, den förre administrationschefen i Kreml Vladislav Surkov, och Ukrainas avsatte president Viktor Janukovytj.

"Redo att vidta ytterligare åtgärder"

– Fortsätter Ryssland att lägga sig i Ukrainas angelägenheter är vi redo att vidta ytterligare åtgärder, säger Barack Obama som berättar att vice president Joe Biden kommer att resa till Europa under måndagskvällen för att möta företrädare för USA:s Natoallierade Estland, Lettland, Litauen och Polen.

Själv tänker han att besöka Europa nästa vecka.

– Vårt budskap kommer att vara klart, som Natoallierade har vi ett åtagande om vårt gemensamma försvar, och vi kommer att respektera det åtagandet, säger Barack Obama.

Han försäkrar även att Ukraina har USA:s orubbliga stöd och varnar Ryssland för att fortsätta på den väg landet slagit in på.

– Fortsatta provokationer kommer inte att leda till någonting förutom att ytterligare isolera Ryssland och försämra landets ställning i världen, säger Barack Obama.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.