Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Obama vill förbjuda vissa automatvapen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Barack Obama under minnesceremonin i Newtown där han hade svårt att hålla tillbaka tårarna.
Foto: Kevin Lamarque

WASHINGTON. Skolorna har öppnat igen i Newtown, alla utom Sandy Hook-skolan där 20 barn och sex vuxna mördades i fredags.

Skolmassakern återuppväcker debatten om hårdare vapenlagar – och kanske blir det resultat den här gången.

President Obama stöder förslaget om förbud mot vissa automatvapen, uppger Vita huset enligt AFP. Förslaget läggs fram av senator Dianne Feinstein som är demokrat.

I Newtown började vardagen sakteliga att återvända på tisdagen. På skolorna, som stått tomma sedan dödsskjutningarna på Sandy Hook-skolan i fredags, ringde det in för eleverna igen.

"Det här är en dag för att börja läka", skrev Newtown-rektorn Charles Dumais till föräldrarna i skoldistriktet.

Diskussion efter massakern

Sandy Hook är den enda skola som fortfarande håller stängt. Utanför står 26 julgranar som sörjande pyntat med prydnader, gosedjur och ballonger i skolans färger grönt och vitt. Den oanvända Chalk Hill-skolan i närheten har börjat rustas för att ta emot eleverna när det blir dags.

Parallellt pågår diskussionen om hur liknande dåd ska förhindras i framtiden – och kanske leder ord till handling den här gången.

President Barack Obama sade i söndags att Amerika inte skyddat sina barn, och lovade att göra allt i sin makt. Vita huset meddelade under tisdagskvällen att Obama stöder förslaget om förbud mot vissa automatvapen.

Större frihet för omvald Obama

Flera politiker bland de traditionella vapenförespråkarna, som senatorerna Joe Manchin och Marco Rubio, har signalerat öppenhet inför en skärpning efter massakern. Samtliga lagförslag väntas möta hårt motstånd i kongressen, främst från vapenlobbyn National Rifle Association (NRA).

Efter valvinsten i november har Obama inga framtida omval att bekymra sig om, och kan agera friare i den känsliga frågan. I kraft av sitt ämbete har han möjlighet att agera vid sidan av den motsträviga kongressen, och kan utfärda egna förordningar om till exempel skärpt kontroll av både köpare och återförsäljare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.