Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Obama varnar efter attack: ”Fler kommer att skadas”

Nancy Pelosis make attackerad i hemmet
Ex-presidenten Barack Obama.
Foto: DOMINICK SOKOTOFF/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK

Ex-presidenten Barack Obama varnar för det rådande politiska klimatet i USA.

– Fler människor kommer att bli skadade, säger Barack Obama, med anledning av hammarattacken mot Paul Pelosi nyligen, enligt Reuters.

David DePape, 42, bröt sig in Nancy Pelosis hem i San Francisco den 28 oktober. Planen var att krossa knäskålarna på representanthusets talman om hon inte berättade ”sanningen”.

När David DePape upptäckte att Nancy Pelosi inte var attackerade han i stället hennes make Paul Pelosi och slog honom med en hammare. Paul Pelosi vårdas på sjukhus för en skallfraktur.

Barack Obama, USA:s president mellan 2009 och 2017, sade när han talade i Las Vegas tidigare i veckan att han pratat med Paul Pelosi efter hammarattacken.

– Han kommer att bli okej, säger Barack Obama.

Obama: ”Fler kommer att bli skadade”

Ex-presidenten är dock djupt oroad över vad han kallar ”urholkningen av vanlig anständighet och demokratiska normer” vad gäller det rådande politiska klimatet i USA.

– Den ökande trenden att demonisera politiska motståndare skapar en farlig situation. Om vi tillåter att det fortsätter vara så kommer fler människor att bli skadade, säger Barack Obama.

Han kritiserade folkvalda politiker som inte fördömer utan snarare underblåser våldsamma händelser som när Trump-sympatisörer stormade kongressen den 6 januari förra året efter det att Joe Biden vunnit valet.

Obama får medhåll av nuvarande presidenten Joe Biden.

– På samtliga nivåer för politiska ämbeten i USA finns det kandidater som ställer upp men sedan vägrar acceptera valresultatet. Detta är vägen till kaos i USA, något aldrig tidigare skådat som är lika olagligt som oamerikanskt, säger Joe Biden enligt MSNBC.

Obamas skämt om Biden

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.