Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Obama undersöker åtgärder i Syrien

Foto: All over press och AP

USA:s president Barack Obama funderar just nu över sina möjligheter att kunna gå in i Syrien.

Presidentens säkerhetsrådgivare studerar Natos flygangrepp mot Kosovo som en möjlig modell för hur man kan agera militärt utan stöd från FN:s säkerhetsråd, skriver New York Times.

Mycket tyder på att kemiska vapen användes vid onsdagens attack, där tusentals uppges ha dödats, i Syrien.

Enligt AFP uppger Irans president Hassan Rowhani under lördagen att kemvapen ska ha använts i Syrien. Presidenten vill däremot inte tala om vem som använt dem och när.

– Situationen i Syrien i dag och ett antal oskyldiga människors död som orsakades av kemiska vapen är mycket oroande, säger Rowhani, enligt AFP.

Röster höjs nu i USA för att landet ska ingripa militärt mot Assadregimen, men samtidigt hotar Ryssland att lägga in sitt veto i FN:s säkerhetsråd.

Barack Obama kommenterade på fredagen den dödliga attacken:

– Om USA går in och angriper ett annat land, utan ett FN-mandat, och utan tydliga bevis som kan läggas fram, så är det frågan om internationella lagar stöder det, säger han till CNN.

"Skyldighet att skydda"

Det har fått Barack Obama att se över möjligheterna att agera utan mandat från FN:s säkerhetsråd.

Vid Kosovokriget, 1998–1999, grundade den dåvarande presidenten, Bill Clinton, anfallet på ett brett stöd inom Nato, samt en internationell norm kallad "Skyldighet att skydda" (Responsibility to Protect).

Kriget avslutades med att Nato bombade dåvarande Jugoslavien och drev ut serbiska arméstyrkor ur Kosovo. Samtidigt tillerkändes provinsen omfattande autonomi av en FN-resolution, som också gav mandat för det FN-styre och den Natostyrka som fram till självständigheten 2008 styrde Kosovo.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.