Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Obama: Så kan attack mot Syrien undvikas

Barack Obama.

NEW YORK. Nu säger även USA:s president att en attack mot Syrien kan undvikas.

Detta om landets kemvapen lämnas över.

– Det är möjligt. Om de menar allvar, säger Barack Obama till CNN.

Intervjun med CNN:s profil Wolf Blitzer var en av flera som Obama gjorde under måndagsnatten svensk tid.

Då hade Syrien-krisen haft en av sina mest intensiva dagar diplomatiskt sett. Det började på morgonen med att John Kerry ställde ett ultimatum till Syrien. Om de lämnade över sina kemvapen skulle Syrien kunna undvika ett anfall från USA.

Ett ultimatum som Syriens nära vänner i Ryssland hörsammade. Ryske utrikesministern Sergej Lavrov svarade snabbt att de skulle trycka på för att förmå Syrien att göra just detta: Lämna över kemvapen till internationell kontroll, och skriva under förbudet mot användandet av dem.

Bara timmar senare meddelade Walid Moallem, utrikesminister i Syrien att man var positiva till det ryska förslaget.

En snabb utveckling, och en möjlig väg mot lösning på kemvapenkrisen utan militär inblandning. Och allt kan ha berott på ett misstag. John Kerrys ultimatum kallades av en källa inom Vita huset för "en groda", enligt CNN. Men det tog snurr - och i natt följde alltså även Obama med på spåret.

– Vi kommer följa upp det diplomatiska spåret. Jag hoppas innerligt att vi kan lösa detta utan militären. Men det är viktigt att inte släppa foten från gaspedalen när det handlar om att de ska förstå att vi menar allvar, säger Obama till Fox News.

Löser inte konflikten

Obama var i intervjun tydlig med att dagens besked inte är något långsiktigt.

– Det här löser inte den underliggande konflikten i Syrien.

Obama berättade också om sina samtal med Vladimir Putin. Och de kunde hålla med varandra om att det inte var en bra situation att det finns kemvapen i Syrien.

Än så länge ser det ut som att omröstningarna i kongressen fortfarande kommer att hållas. Men det kan komma att dröja längre än tidigare planerat. Majoritetsledaren i senaten, Harry Reid, meddelade sent på måndagsnatten att omröstningen som var planerad till onsdag skjuts upp.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.