Obama: Ryssland följer inte avtalet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Barack Obama hotar med nya sanktioner om inte Ryssland följer överenskommelserna från Genève.
Foto: Carolyn Kaster/AP

USA:s president Barack Obama skärper tonen mot Ryssland ytterligare – och varnar för nya sanktioner.

- Ryssland följer inte överenskommelserna från mötet i Genève.

Barack Obama talade i dag för första gången offentligt om krisen i Ukraina, sedan överenskommelsen i Genève i förra veckan. Och det var en pessimistisk amerikansk president som framträdde i Tokyo, på sin rundresa i Asien.

- Det fanns en viss möjlighet att Ryssland skulle välja den klokare vägen efter mötet. Men så här långt har vi inte sett dem stå fast vid varken andan eller bokstaven av överenskommelsen, sa Obama.

- I stället fortsätter beväpnade män att ta över byggnader, trakassera människor som inte håller med dem och destabilisera hela regionen utan att Ryssland lyfter ett finger.

Reformer

Samtidigt, säger Obama, har den ukrainska ledningen vidtagit flera konkreta åtgärder som att utfärda amnesti och erbjuda reformer i konstitutionen som diskuterades i Genève.

Obama tillägger att han redan från början var pessimistisk till utsikterna att Moskva skulle följa överenskommelsen och säger nu att ytterligare sanktioner redan är förberedda.

- Men vi behöver stöd från våra allierade om vi ska få sanktionerna att fungera och det stödet arbetar vi för att få.

Kriget i Georgien

Barack Obamas uttalanden kommer dagen efter Rysslands utrikesminister Sergej Lavrovs hotfulla antydningar om ett ryskt militärt ingripande "om ryska intressen" attackeras.

Lavrov drog då paralleller till situationen i Georgien 2008, då Ryssland gick in i grannlandet sedan de försökt återta kontrollen över utbrytarrepubliken Sydossetien.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.