Obama: Ryssland är ett hot mot världen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Putins aggression är ett hot mot världen, anser USA:s president Barack Obama.
Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

Ukrainakrisen skuggar G20-ländernas möte i Australien. EU överväger ytterligare sanktioner och USA:s Barack Obama säger att den ryska aggressionen i Ukraina hotar världen.

Men mötet har också enats om att "utrota" ebola.

"G20-medlemmarna förbinder sig att göra det som är nödvändigt för att säkerställa att internationella insatser kan utrota utbrottet och hantera dess ekonomiska och humanitära kostnader", heter det enligt AFP i ett uttalande från världsledarna i Brisbane. Det dödliga viruset har hittills tagit över 5 000 liv i Guinea, Liberia och Sierra Leone.

Värme och kyla

G20-mötets värd, Australiens konservative premiärminister Tony Abbott, slog an en öppen ton vid träffens början. Han uppmanade sina kollegor att kalla honom vid förnamn och bad ledarna att vid mötet tala ur hjärtat, snarare än från manus. Han sade också att han hoppas få tid att diskutera ekonomi, med adress till att rubriker om Ukrainakrisen och den ryske presidenten Vladimir Putins deltagande dominerat inför mötet.

– Uppenbart så skulle jag vilja att den här diskussionen fokuserar på ekonomiska reformer. Men till slut är detta er fristad, det är fritt för var och en av er att ta upp de frågor ni vill, sade Abbott.

Men varken Abbott eller hettan i Brisbane kan hindra den kyliga stämning som råder på mötet med anledning av Ukraina. USA:s president Barack Obama kallar den ryska aggressionen mot Ukraina "motbjudande" och ett hot mot världen samtidigt som europeiska ledare hotar med utökade sanktioner.

– Den nuvarande situationen är inte tillfredsställande. I nuläget finns uppförandet av ytterligare personer (på sanktionslistan) på agendan, säger Tysklands förbundskansler Angela Merkel enligt Reuters till reportrar i Brisbane.

Fortsatta strider

Merkel har en planerad träff med Putin under mötet, men säger att hon inte förväntar sig några "plötsliga, kvalitativa förändringar".

Under lördagen betade Putin dock av en träff med sin franske kollega François Hollande och Storbritanniens premiärminister David Cameron. Mötet dominerades av Ukraina, och den ryske ledaren ska ha manat Hollande att "minska riskerna" för negativa konsekvenser för relationen mellan länderna. Enligt Putins presstalesman Dmitrij Peskov uttryckte både Putin och Cameron intresse för att bygga upp relationerna mellan länderna.

En rysk tjänsteman säger samtidigt att Putin planerar att hoppa över ett arbetsmöte på söndagen och lämna G20-mötet tidigare, rapporterar Reuters.

Från Kiev meddelas att ytterligare tre ukrainska soldater dödats och ett tiotal skadats i strider i östra Ukraina det senaste dygnet. Dessutom ska fem civila, varav två barn, ha dödats och tolv skadats i Gorlivka när artillerield skakade ett bostadsområde, skriver AFP. Striderna, samt uppgifter om ryska truppförflyttningar in i Ukraina, har lett till att EU:s utrikesministrar på måndag ska diskutera krisen och om fler diplomatiska åtgärder, inklusive sanktioner, krävs.

– Ryssland måste stoppa inflödet av vapen och soldater från sitt territorium in i Ukraina och Ryssland måste dra tillbaka dem som redan är där, säger EU:s ordförande Herman Van Rompuy enligt Reuters.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.