Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Obama om parterapin och kampen att bli gravid

PR-TURNÉ. Michelle besöker tio amerikanska städer för att lansera sin självbiografi ”Becoming”, första stoppet gjorde hon på hemmaplan i Chicago i tisdags.Foto: NIMA TARADJI / POLARIS IMAGES
POWER-DUO. Medieentreprenören och programledaren Oprah Winfrey på scenen i Chicago med Michelle Obama som är aktuell med självbiografin ”Becoming”.Foto: NIMA TARADJI / POLARIS POLARIS IMAGES
Michelle Obama med maken Barack och döttrarna Malia och Sasha på en bild från 2011.Foto: PETE SOUZA / AP THE WHITE HOUSE

NEW YORK. Missfall, parterapi och skräcken efter Trumps hårda ord.

I sin nya bok ”Becoming” är Michelle Obama privatare än vi någonsin sett henne förut.

– Jag kände mig misslyckad och trasig, skriver hon. 

Den låg etta på Amazons försäljningslista redan innan den kom ut i butikerna under tisdagen, tack vare alla förbeställningar, och spås blir årets mest sålda bok.  Rubrikerna började poppa upp redan förra veckan när delar ur boken blev kända. Då handlade det mest om Michelle Obamas tuffa kritik mot Donald Trump. 

– Jag kommer aldrig förlåta honom, skriver hon i boken och berättade hur hon fruktade för sin familjs säkerhet när Donald Trump eldade på ryktena om att Barack Obama inte var född i USA och därför inte borde få bli president.

– Tänk om någon instabil person hade laddat ett vapen och kört mot Washington? Tänk om den personen hade letat efter våra döttrar.

Personlig inblick i makarnas liv

Förlagen slogs om att få ge ut ”Becoming” men de som letar efter politiskt sprängstoff kommer bli besvikna. De 426 sidorna är i första hand ingen politisk skildring utan en bok om Michelle Obamas liv och en stor del utspelar sig långt innan hon flyttat in i Vita huset. Det är också en inblick i makarna Obamas liv som är betydligt mer personlig än vi är vana vid.

Michelle Obama berättar till exempel om hur de kämpade för att få barn och skriver att de misslyckade försöken fick henne att känns sig ”misslyckad och trasig”.

– Vi försökte bli gravida och det gick inte bra. Ett graviditetstest var positivt vilket fick oss att glömma all oro och fyllas av glädje, men några veckor senare fick jag missfall vilket gav mig fysiskt obehag och tog bort all optimism vi hade känt.

NYGIFTA. Barack och Michelle Obama blev äkta makar 1992. Michelle beskriver Barack som ”gullig och uppmärksam”, men är öppen med att de gått i parterapi.Foto: DIGITAL PRESS / DIGITAL/EROTEME.CO.UK/IBL EROTEME

I en intervju med Robin Roberts i programmet Good Morning America säger Michelle Obama att hon var omkring 35 år när hon insåg att den ”biologiska klockan var på riktigt” och att ”äggproduktionen var begränsad” vilket fick paret att påbörja en IVF-behandling.

Medan Barack Obama – som Michelle Obama beskriver som sin ”gulliga, uppmärksamma make” – arbetade var hon till stor del ”lämnad ensam att manipulera sitt fortplantningssystem till full effektivitet”. I praktiken innebar det hormonsprutor – som hon fick lära sig att injicera själv.

Tack vare IVF fick paret till slut döttrarna Malia, nu 20 år, och Sasha, 17. 

Drottningens ömma fötter

I intervjun förklarar Michelle Obama beslutet att vara öppen om problemen: 

– Jag tänker att det värsta vi kan göra mot varandra som kvinnor är att inte dela med oss och att inte vara ärliga kring våra kroppar och hur de funkar.

I boken skriver hon också att hon och Barack Obama har gått i parterapi för att förbättra sitt äktenskap. Det är också något hon önskar att fler vågade prata om. 

– Jag vet så många unga par som kämpar och tror att det är något fel på dem. Jag vill att de ska veta att Michelle och Barack Obama, som har ett fenomenalt äktenskap och älskar varandra, jobbar på sitt äktenskap och får hjälp när de behöver det, säger hon.

SUPPORTER. Michelle Obama under ett finalpass i simning vid OS i London 2012.Foto: MARK J. TERRILL / AP

Boken är även full av små anekdoter som ger unik insyn i livet bakom kulisserna – som mötet med brittiska drottning Elizabeth:

– Drottningen sneglade ner på mina svarta Jimmy Choo-skor och skakade på huvudet. ”De där är ganska osköna, eller hur?” frågade hon.

Michelle Obama bekräftade och beskriver hur de gemensamt ojade sig över ömma fötter.

– Vi tittade på varandra med precis likadana ansiktsuttryck som om vi ville säga ”när ska allt detta stående runt världsledare vara över?” Och sen brast hon ut i ett charmigt skratt.

600 miljoner kronor...

Emellanåt gör Michelle Obama ändå tydligt var hon står, även politiskt. Som när hon minns tillbaka på ceremonin då Donald Trump skulle sväras in som president – och hon till slut gav upp försöken att le.

– Jag kommer alltid att undra över vad som fick så många, i synnerhet kvinnor, att avvisa en exceptionellt kvalificerad kvinnlig kandidat och i stället välja en kvinnohatare som president, skriver hon.

TAR STÄLLNING. I boken riktar Michelle Obama skarp kritik mot president Trump.Foto: TANNEN MAURY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Michelle och Barack Obama ska tillsammans ha fått nästan 600 miljoner kronor för sina bokkontrakt. Enligt Donald Trump är det också anledningen till att Michelle Obama är så hård mot honom i boken. 

– Hon fick mycket betalt och de förväntar sig lite kontroverser. Jag ska ge er lite kontroverser tillbaka, kontrade Donald Trump under en pressträff och fortsatte:

– Jag förlåter aldrig Obama för vad han gjorde med vår militär.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.