Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Obama: NSA måste bli mer transparent

Foto: Shawn Thew / Epa / Tt

Barack Obama backar nu efter NSA-skandalen.

I ett tal på fredagen presenterade han förändringar av spionmyndigheten.

NSA:s massiva samling av metadata från telefonsamtal kommer inte att se likadan ut - och spionmyndigheten kommer inte längre att ha direkt kontroll över sin databas.

Det var ett högtidligt tal som USA:s president höll på fredagen.

Han började med att sammanfatta hur viktigt underrättelsearbetet har varit i USA från frihetskriget och andra världskriget till världen efter 11 september.

Men Obama svarade också på kritiken efter visselblåsaren Edward Snowdens avslöjande om säkerhetsmyndigheten NSA:s omfattande övervakning.

– Det finns färre och färre tekniska begränsningar på vad vi kan göra, det ger oss ett ansvar att bestämma vad vi ska göra, sa presidenten.

Flera konkreta förändringar

I talet presenterade han - som väntat - förändringar i NSA:s sätt att arbeta.

Bland annat sa presidenten att underrättelsearbetet ska bli mer transparent. Kontrollen över säkerhetsmyndigheterna ska också bli större och att NSA:s arbete ska utvärderas årligen.

Skyddet för utlänningar ska också bli starkare, enligt Obama.

– Folk runtom i världen - oavsett deras nationalitet - ska veta att USA inte spionerar på vanligt folk som inte utgör ett hot mot vår säkerhet, och att vi ser allvarligt på den personliga integriteten. Det gäller även utländska ledare, sa han.

Men den största förändringen var att underrättelsetjänsten inte längre kommer att ha direkt tillgång till de databaser där metadatan från miljontals insamlade telefonsamtal samlas. Det är dock ännu oklart vem som ska ansvara för databasen.

Nämnde Snowden

Obama nämnde Edward Snowden i förbifarten under talet och sa bland annat att man ännu inte vet hur stor skada hans läcka har gjort på USA:s säkerhetstjänst.

Obama kallade också flera andra länder, som kritiserat USA:s massövervakning, för hycklare då han menar att de gör samma sak.

 – Vi ska inte be om ursäkt för att vår underrättelsetjänst är effektivare, sa presidenten.

Talet kommer efter att en utredning, som Obama själv utnämnt, presenterat sitt resultat.

Och trots att Obama backade på flera punkter är inte alla kritiker nöjda

– Att flytta lagringen av information löser inte det fundamentala problemet: den faktiska insamlingen av personlig information, säger Steven W. Hawkins, chef för Amnesty International i USA, i ett uttalande enligt AP.

Så samlas uppgifter in

Några av sätten som NSA använder för att samla in data är:

• Åtkomst av data från internetföretag; till exempel personliga uppgifter som e-post och foton.

• Avtappning av global information som nätkommunikation och telefonsamtal från fiberoptiska kablar.

• Avlyssning av telefoner. USA ska till exempel ha haft en avlyssningsenhet på tyska ambassaden, och liknande enheter på 80 platser till runt om i världen.

• Riktat spioneri med hjälp av olika metoder, exempelvis mot EU-myndigheters lokaler och ambassader.

Källa: BBC och Der Spiegel. (TT)

NSA-skandalen

Londontidningen The Guardian började i juni publicera avslöjanden om hur USA:s underrättelsetjänst NSA ägnat sig åt massiv övervakning av tele- och datatrafik runtom i världen.

Källan visade sig vara 30-årige Edward Snowden, som jobbat åt en underentreprenör till NSA men hoppat av.

När uppgifter om det digra material han tagit med sig från NSA började publiceras i tidningar i västvärlden befann Snowden sig i Hongkong. Av rädsla för att föras tillbaka till USA, där han betraktas som spion, försökte han fly vidare, kanske till Latinamerika. Men han fastnade på flygplatsen i Moskva, och fick den 1 augusti ett års asyl i Ryssland.

I september framkom att Brasiliens och Mexikos statschefer personligen avlyssnats, vilket fick Brasiliens president Dilma Rousseff att ställa in ett statsbesök i USA.

I oktober blev det EU-bjässarna Frankrikes och Tysklands tur, med avslöjanden om utbredd avlyssning i Frankrike och spioneri mot förbundskansler Angela Merkel.

(TT)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.