Foto: Jason Reed / Reuters
 Foto: Jason Reed / Reuters

Obama kommer till Köpenhamn

Publicerad
Uppdaterad
USA:s president Barack Obama kommer till klimatmötet i Köpenhamn i december.
Samtidigt med beskedet har USA nu presenterat siffror för hur stora utsläppsminskningar man är beredd att göra.
Fram till 2020 ska utsläppen minskas med 17 procent jämfört med 2005. År 2025 ska utsläppen ha minskat ytterligare, med 30 procent, och år 2030 ska minskningen vara 42 procent.
Enligt Vita huset kommer Obama att utlova sänkningarna när han kommer till Köpenhamn. Obama anländer till den danska huvudstaden den 9 december, när han är på väg till Oslo för att hämta Nobels fredspris. Han väntas dock inte komma tillbaka till klimatmötets avslutning 17–18 december.
Den danske statsministern Lars Lökke Rasmussen har bjudit in alla världens stats- och regeringschefer till mötet. Hittills har omkring 65 statsledare tackat ja.

Viktig närvaro

Det har länge varit ovisst om även Obama skulle komma. Hans närvaro bedöms av de flesta som mycket viktig.
- President Obamas närvaro är inte bara ett symboliskt framträdande. Om han gör allvar av sina tidigare uttalanden är den avgörande för utgången av hela mötet, säger Yvo De Boer, chef för FN:s klimatkonvention (UNFCCC).
I och med att USA nu också lagt fram sitt bud inför förhandlingarna har samtliga i-länder presenterat siffror över hur stora åtaganden de är beredda att göra.
USA har tidigare nämnt 17 procent som ett mål till 2020. Ett sådant förslag kommer snart att tas upp i den amerikanska senaten.

Kommer ikapp?

Problemet är att siffran ses som alltför låg av övriga länder. Jämfört med 1990, som är det nuvarande klimatavtalets utgångsår, blir minskningen bara några få procent – vilket ska jämföras med EU:s löfte om minskningar med 20 procent.
Målsättningen på 30 procent fram till 2025 och 42 procent fram till 2030 är mer kraftfull, och skulle, efter justeringar för olika årtal, kunna innebära att USA närmar sig EU.
Vita huset säger också att minskningarna ska justeras sedan den nödvändiga inhemska lagstiftningen antagits i kongressen, vilket beräknas ske först efter årsskiftet.
På lång sikt har USA som mål att genomföra utsläppsminskningar med 83 procent till 2050, återigen räknat från 2005.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag