Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Obama känslosamma tal - hyllade offren

Barack Obama anländer till Connecticut.
Foto: Kevin Lamarque

President Barack Obama höll ett känslosamt tal i natt.

Han deltog i en minnesceremoni för de 27 offren för skolmassakern.

Under talet torkade en sammanbiten Obama bort en tår ur ögonvrån.

– Jag kommet hit för att framföra hopp och kärlek från en hel stat, sade Obama, som även träffade anhöriga till offren personligen under besöket i staden, i sitt tal.

Aulan på en högstadieskola i Newtown där minnesceremonin hölls var full av känslor och tårar redan när besökarna anlände. Längs bänkraderna omfamnade män och kvinnor varandra för att stödja sina medmänniskor i sorgen efter massakern på Sandy Hook Elementary School. Många av eleverna från skolan fanns på plats tillsammans med sina föräldrar för att hedra och minnas sina kamrater och lärare. I fortsättningen kommer eleverna från Sandy Hook att gå i skolan i en stad i närheten för att slippa återvända till platsen där massakern ägde rum.

På ett bord i längst fram vid podiet i aulan stod 27 tända värmeljus - ett för varje offer som sköts ihjäl av 20-åriga Adam Lanza.

Presidenten anlände

Barack Obama anlände till Newtown vid strax efter klockan 23 svensk tid för att delta i minnesceremonin för de barn och vuxna som sköts till döds av Adam Lanza, 20, under fredagen.

– Förlora inte hoppet. Vi fixerar blicken på det vi ser, vad vi ser är temporärt, men vad vi inte ser lever vidare. Vi har ett evigt hem i himlen, inledde presidenten sitt tal och fortsatte:

– Vi har samlats här till minnet av 20 underbara barn, och sex exemplariska vuxna. Det här hade kunnat hända i vilken stad som helst i USA. Jag kommer hit för att framföra kärleken och hoppet från en hel stat. Mina ord kan inte hela era sargade hjärtan, men jag hoppas att ni vet att ni inte är ensamma i det här. Vår värld har också rivits itu. Vi vill dela er sorg, om vi kan minska er börda. Newtown, ni är inte ensamma.

Hyllade lärare och elever

I sitt tal hyllade presidenten även de lärare och barn som hjältemodigt räddat sina elever, klasskamrater och kolleger:

– De här svåra dagarna har även inspirerat oss. När faran anlände till Sandy Hook, så flydde inte de vuxna. De reagerade alla som vi önskar att vi ska reagera i sådana här situationer. De gav sina liv för att rädda barnen som de hade omsorg om. Lärarna låste in sig i klassrum för att rädda barnen. De sa: vänta på de snälla "gubbarna". De kommer att komma. Och de snälla "gubbarna" kom dit, sade presidenten sammanbitet och fortsatte att hylla eleverna:

– Och skolbarnen hjälpte varandra. Höll om varandra. Följde instruktionerna, på ett sätt som barn inte alltid gör. Ett barn försökte till och med lugna en vuxen genom att säga, det är lugnt, jag kan karate, jag tar täten ut härifrån. Ni tog hand om varandra. Ni älskade varandra. Så kommer vi alltid att minnas Newtown.

Bad Gud välsigna barnen

I slutet av sitt tal läste Barack Obama upp förnamnen på alla de barn som miste livet under massakern och avslutade:

– Gud har tagit dem alla till sig. Gud välsigne de vi har förlorat, och Gud välsigne de vi har kvar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.