Donald Trump hävdar att Barack Obama inte är född i USA. Det har fått presidenten att ilskna till och visar nu upp sitt födelsebevis. Foto: AP
Donald Trump hävdar att Barack Obama inte är född i USA. Det har fått presidenten att ilskna till och visar nu upp sitt födelsebevis. Foto: AP

Obama: Inte tid med såna här dumheter

Publicerad
Donald Trump hyrde privatdetektiver för att bevisa att Barack Obama inte är född i USA.
Nu har Obama svarat genom att offentliggöra sitt födelsebevis.
- Vi har inte tid med såna här dumheter, skriver presidenten själv.
I över två år har debatten puttrat i USA om Barack Obama verkligen är född i USA.
Debatten blossade upp när Donald Trump – affärsmannen och nu möjlig presidentutmanare – tog plats på arenan.
Obama har tidigare visat upp ett "certificate of life birth". Men eftersom det inte räcker som födelsebevis har Trump satsat pengar och privatdetektiver för att bevisa att Obama inte är född i USA och därför inte kan vara president, enligt NBC.
Han har bland annat påstått att Obamas farmor har sett Obamas födelse i Kenya.

Visade upp födelsebeviset

Trump har också påstått att Obama har använt 2 miljoner dollar för att dölja faktumet att Obama inte är amerikansk medborgare.
På onsdagen slog Obama tillbaka och visade upp födelsebeviset, beviset på att han är född den 4 augusti, på Kapiolani-sjukhuset på Hawaii.
– Under de senaste två och ett halvt åren har jag följt det här med förvirring, och hur det bara har pågått, skriver Barack Obama, enligt AP.
Trots de brinnande budgetfrågorna har det de senaste veckorna handlat om Obamas födelsebevis och det var det som fick honom att nu gå ut med beviset.
– De dominanta nyheterna var inte om dessa stora, monumentala val som vi skulle göra som nation. Det var om mitt födelsebevis.

"Har viktigare saker att göra"

Men han tror inte att hans åtgärd får ett slut på debatten.
– Oavsett vad vi publicerar kommer det här inte att få ett slut. Men vi har inte tid för såna här dumheter. Vi har viktigare saker vi måste göra.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag