Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Obama höll sitt sista FN-tal som president

"Jag vill be er i dag att vi går framåt och inte bakåt", sa Barack Obama i sitt tal – och passade på att ge Donald Trump en pik.

Foto: Axel Öberg
Barack Obamas tal hölls under det högtidliga öppnandet av FN:s generalförsamling. Foto: Axel Öberg
Donald Trump. Foto: Evan Vucci / AP TT NYHETSBYRÅN

NEW YORK. President Obama höll på tisdagen sitt sista tal på FN.

Nu väntar toppmötet med Stefan Löfven och fem andra länder.

Budskapet: att länder måste börja samarbeta.

– Ett land med murar omkring sig stänger bara in sig själva, sa Obama vilket också tolkades som en pik till presidentkandidaten Donald Trump.

Efter nästan åtta år som president höll Barack Obama i dag sitt sista tal på FN som just president, 49 dagar innan det amerikanska valet. Talet levererades under det högtidliga öppnandet av generalförsamlingen och blev på många sätt en dyster bild av världen där Obama sa att världen blivit uppdelad – mellan de som vill samarbete globalt och de som vill isolera sig. Han varnade för en aggressiv nationalism och rå populism, ofta från den extrema högern.

Samtidigt sa han att världen nu står inför ett vägskäl och kom med en uppmaning:

– Jag tror att vi står inför ett val. Vi kan välja att sträva framåt mot samarbete och integration eller så kan vi dra oss tillbaka till en uppdelad värld med konflikter kring gamla gränser, ras och religion. Jag vill be er i dag att vi går framåt och inte bakåt, sa han bland annat.

Obama berörde flyktingkrisen

Obama berörde också flyktingkrisen vilket är ett huvudtema för hela veckan. Det är framför allt i de frågorna som statsminister Stefan Löfven kommer in i bilden. Efter toppmötet i Washington i våras bjöd Obama in Sverige som en av medarrangörerna till dagens migrationstoppmöte tillsammans med Etiopien, Jordanien, Kanada, Mexiko och Tyskland.

Barack Obamas tal hölls under det högtidliga öppnandet av FN:s generalförsamling. Foto: Axel Öberg

– Det är ett erkännande av den linje som regeringen driver – att ansvaret för flyktingsituationen är globalt, har Löfven kommenterat.

– Fler länder måste göra mer, upprepade han under en pressträff på FN:s högkvarter i går och talade bland annat om de krav som måste kunna ställas på EU:s länder.

 

LÄS MER: Därför röstar Bush på Hillary Clinton

 

Mötet på FN går under namnet Leaders Summit on Refugees och börjar vid 21.30-tiden i kväll svensk tid. Målet är att fler länder ska göra mer för att tillsammans ta hans om de 65 miljoner människor som lever på flykt. Som en del i det har Sverige bland annat lovat att dubbla stöd till FN:s barnorgan Unicef och höja andelen kvotflyktingar från 1 900 per år till 5 000.

Stefan Löfven, Margot Wallström och Isabella Lövin när Barack Obama talar inför FN:s generalförsamling. Foto: Axel Öberg

Sverige var det land, sett till capita, som tog emot flest flyktingar i Europa förra året och på FN beskrivs ofta Sverige som ett land som tagit ansvar och en ledarroll för att lösa flyktingkrisen samtidigt har regeringen i Sverige kritiserats både politiskt och av hjälporganisationer för åtstramningarna i flyktingpolitiken.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!