Obama deltar i toppmötet i Köpenhamn

Publicerad
Uppdaterad
 Barack Obama har anslutit till mötet i Danmark.
Presidentens besök kommer att vara avgörande för klimatförhandlingarna.
USA:s president gick upp i talarstolen i plenum vid lunchtid.
- Jag är inte här för att tala utan för att handla, sade Barack Obama.
Han betonade USA:s ansvar för klimatet i egenskap av världens största ekonomi och det land efter Kina som står för mest utsläpp.
- Vi ämnar att ta vårt ansvar, sade Obama.

Kraftfullt

Han upprepade det amerikanska förslaget att minska USA:s utsläpp med 17 procent jämfört med 2005 års nivåer, men ställde också tydliga krav om att alla länders åtgärder mot klimatet måste vara tydligt mätbara för att det ska bli en uppgörelse i Köpenhamn.
- Ingen nation kommer att få allt vad den vill om klimatmålen ska kunna nås, sade Obama.
Han poängterade vikten av att komma överens om gemensamt satt mål.
- Det finns ingen tid att förspilla, sade Obama avslutningsvis.
Före honom hade Kinas premiärminister Wen Jibao och Brasiliens president Lula da Silva talat kraftfullt om att sådana mätningar är rent nationella angelägenheter.
Obama varnade mötesdeltagarna för vad som kan hända om mötet slutar med ett misslyckande:

Tryckte starkt

- Vi kan ta ett steg framåt och bli delaktiga i ett historiskt beslut. Eller så kan vi välja att dröja – och fortsätta att argumentera i ytterligare några årtionden.
Obama tryckte starkt på USA:s krav på transparens när det gäller u-ländernas utsläppsminskningar. USA vill att ländernas åtgärder följs upp, kontrolleras och verifieras.
- Utan transparens är ett avtal inte möjligt. Amerika är berett att ställa upp på att vara med och finansiera klimatåtgärder, men det är bara om finansieringen ingår i ett avtal där vi verifierar våra åtgärder. Information måste delas mellan länderna, sade Obama.

Landade i dag

USA:s president Barack Obama landade på Kastrups flygplats en halvtimme efter utsatt tid.
Obamas plan Air Force One tog mark precis klockan nio, uppger Ekstrabladets nätupplaga.
Barack Obama kommer att ha huvudrollen under den sista och avgörande dagens klimatförhandlingar i den danska huvudstaden.
Presidenten ska bland annat möta Kinas premiärminister Wen Jiabao, som inte deltog i nattens extrainsatta möte för att få fram ett nytt bindande avtal.

Diskussion

Under sitt besök i Köpenhamn ska Obama även träffa Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen, Brasiliens president Lula da Silva, samt Rysslands Dmitry Medvedev för en diskussion om begränsningen av atomvapenarsenalen.
USA:s president Barack Obama anslöt till det pågående toppmötet strax före klockan tio.
Vid klockan 12 på dagen tog man paus i förhandlingarna. Enligt uppgift till TT kom Barack Obama inte med något nytt utspel till de andra stats- och regeringscheferna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag