Barack Obama. Foto: YIN BOGU / STELLA PICTURES B950Barack Obama. Foto: YIN BOGU / STELLA PICTURES B950
Barack Obama. Foto: YIN BOGU / STELLA PICTURES B950
David Letterman. Foto: DARRON CUMMINGS / AP TT NYHETSBYRÅNDavid Letterman. Foto: DARRON CUMMINGS / AP TT NYHETSBYRÅN
David Letterman. Foto: DARRON CUMMINGS / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: CHARLES REX ARBOGAST / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: CHARLES REX ARBOGAST / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: CHARLES REX ARBOGAST / AP TT NYHETSBYRÅN

Obama: "Därför är vår politik så polariserad"

Publicerad

När Barack Obama gästade David Lettermans nya Netflix-program nämnde han inte sin efterträdare Donald Trump med ett ord.

Däremot lyfte han de misstänkta ryska försöken att påverka presidentvalet 2016.

– En av vår demokratis största utmaningar är till vilken grad vi inte delar grundläggande fakta. Det ryssarna utnyttjade, men som redan fanns här, är att vi fungerar i vitt skilda informationsvärldar, säger Obama i programmet.

För två år sedan lämnade den nu 70-årige David Letterman ”The late show”. Nu är han aktuell med sitt nya program ”My next guest needs no introduction” som finns tillgängligt på Netflix. 

På en dunkel och avskalad scen, möblerad med endast två fåtöljer tar Letterman emot sina gäster. Det som möjligtvis inte är avskalat är hans eget, enorma skägg.

Först ut som gäst var Barack Obama, 56. Och han behövde som programmet antyder, ingen närmare presentation. 

Nämner inte Trump

Samtalet rörde den tidigare presidentens första tid efter flytten från Vita huset. Obama trivdes med att få mer tid för familjen och vardagslivet.

– Det var härligt. Jag saknade inte ämbetets formalia. Jag trivdes med att vara hemma och lista ut hur kaffemaskinen funkar och bråka med Michelle om garderobsutrymmet. Jag hade vunnit loppet och var stolt över arbetet, säger han.

 

LÄS MER: Nära medarbetaren: "Obama var otroligt självupptagen" 

 

Sin efterträdare, Donald Trump, nämns inte under hela intervjun. Däremot lyfter Barack Obama den misstänkta ryska inblandningen i presidentvalet 2016, på frågan om vad som är mest skadligt för demokratin: att statschefen försvagar pressen eller om någon fifflar med valprocessen?

– En av vår demokratis största utmaningar är till vilken grad vi inte delar grundläggande fakta. Det ryssarna utnyttjade, men som redan fanns här, är att vi fungerar i vitt skilda informationsvärldar. Om du tittar på Fox News lever du på en annan planet än om du lyssnar på NPR (public service-radio), säger Obama.

"Lever i en bubbla"

Under sin egen kampanj anställdes 22-23-åringar och man satsade stort på sociala medier, berättar Obama i programmet. Men han erkänner att de missade att även människor med makt och organisationer med starka intressen kan manipulera våra flöden.

– Om du får all din information genom algoritmer som skickas via din telefon och de bara förstärker dina förutfattade meningar, vilket är ett växande mönster. Vid en viss tidpunkt lever man i en bubbla. Därför är vår politik så polariserad just nu.

Relaterade ämnen
Karin Selåker Hangasmaa
Karin Selåker Hangasmaa

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag