Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Obama: "Därför är vår politik så polariserad"

Barack Obama. Foto: YIN BOGU / STELLA PICTURES B950
David Letterman. Foto: DARRON CUMMINGS / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: CHARLES REX ARBOGAST / AP TT NYHETSBYRÅN

När Barack Obama gästade David Lettermans nya Netflix-program nämnde han inte sin efterträdare Donald Trump med ett ord.

Däremot lyfte han de misstänkta ryska försöken att påverka presidentvalet 2016.

– En av vår demokratis största utmaningar är till vilken grad vi inte delar grundläggande fakta. Det ryssarna utnyttjade, men som redan fanns här, är att vi fungerar i vitt skilda informationsvärldar, säger Obama i programmet.

För två år sedan lämnade den nu 70-årige David Letterman ”The late show”. Nu är han aktuell med sitt nya program ”My next guest needs no introduction” som finns tillgängligt på Netflix. 

På en dunkel och avskalad scen, möblerad med endast två fåtöljer tar Letterman emot sina gäster. Det som möjligtvis inte är avskalat är hans eget, enorma skägg.

Först ut som gäst var Barack Obama, 56. Och han behövde som programmet antyder, ingen närmare presentation. 

Nämner inte Trump

Samtalet rörde den tidigare presidentens första tid efter flytten från Vita huset. Obama trivdes med att få mer tid för familjen och vardagslivet.

– Det var härligt. Jag saknade inte ämbetets formalia. Jag trivdes med att vara hemma och lista ut hur kaffemaskinen funkar och bråka med Michelle om garderobsutrymmet. Jag hade vunnit loppet och var stolt över arbetet, säger han.

 

LÄS MER: Nära medarbetaren: "Obama var otroligt självupptagen" 

 

Sin efterträdare, Donald Trump, nämns inte under hela intervjun. Däremot lyfter Barack Obama den misstänkta ryska inblandningen i presidentvalet 2016, på frågan om vad som är mest skadligt för demokratin: att statschefen försvagar pressen eller om någon fifflar med valprocessen?

– En av vår demokratis största utmaningar är till vilken grad vi inte delar grundläggande fakta. Det ryssarna utnyttjade, men som redan fanns här, är att vi fungerar i vitt skilda informationsvärldar. Om du tittar på Fox News lever du på en annan planet än om du lyssnar på NPR (public service-radio), säger Obama.

"Lever i en bubbla"

Under sin egen kampanj anställdes 22-23-åringar och man satsade stort på sociala medier, berättar Obama i programmet. Men han erkänner att de missade att även människor med makt och organisationer med starka intressen kan manipulera våra flöden.

– Om du får all din information genom algoritmer som skickas via din telefon och de bara förstärker dina förutfattade meningar, vilket är ett växande mönster. Vid en viss tidpunkt lever man i en bubbla. Därför är vår politik så polariserad just nu.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!