Mahmud Abbas. Foto: Seth Wenig
Mahmud Abbas. Foto: Seth Wenig

Obama bekräftar möte med Abbas

Publicerad
Uppdaterad
President Barack Obama ska på onsdageftermiddagen möta palestiniernas president Mahmud Abbas vid sidan om generalförsamlingens möte.
Det bekräftar USA:s nationella säkerhetsrådgivare Ben Rhodes.
Sedan tidigare har Obama planerat ett möte på onsdagsmorgonen med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.


Ryssland stödjer den palestinska ansökan om att bli medlem i FN och erkännas som egen stat, säger den ryske vice utrikesministern Michail Bogdanov till AFP.
Ryssland är ett av fem länder med vetorätt i FN:s säkerhetsråd, där palestiniernas president Mahmud Abbas på fredag avser lägga fram ansökan om FN-medlemskap.
Palestinierna behöver nio röster bland de 15 medlemmarna i rådet samt undgå att något land lägger in sitt veto för att deras ansökan ska godkännas.

Veto

USA har dock sagt att man kommer att lägga in sitt veto om det blir nödvändigt, men hoppas att undgå det genom att uppmana tillräckligt många att inte stödja förslaget.
USA har underlåtit att kritisera den ryska hållningen, men säger att man hoppas att Ryssland fortsätter att jobba inom ramen för Kvartetten för att få tillbaka Israel och palestinierna till förhandlingsbordet.

Hotar störa

Om Palestina väljer att ansöka om FN-medlemskap kan det störa fredsprocessen i Mellanöstern, befarar den svenska regeringen.
- Det viktiga är att det inte blir någon konfrontation mellan USA och Palestina, nu när länderna i arabvärlden befinner sig i ett, försiktigt uttryckt, formativt stadium. Det tror jag inte vore bra för någon och det ligger inte heller i USA:s intresse, säger utrikesminister Carl Bildt apropå FN-toppmötet i New York den här veckan.

Israel hotar

Israels finansminister Yuval Steinitz hotade på tisdagen med allvarliga ekonomiska konsekvenser om president Mahmud Abbas ansöker om FN-medlemskap för en palestinsk stat.
Steinitz, nära allierad till Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, sade att Israel då stoppar insamlandet av punktskatter och tullavgifter, som motsvarar 40 procent av Palestinska myndighetens budget.
– Det är min åsikt, det är inte regeringens beslut. Palestinska myndigheten bröt mot fundamenten i fredsöverenskommelsen. Vi bör överväga överföringen av skatteintäkter till dem, sade Steinitz i en intervju med Reuters.
Israel samlar in skatteintäkter på omkring 135 miljoner dollar i månaden för Palestinska myndighetens räkning.


Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag