ÖB Sverker Göranson. Foto: Stefan Forsell
ÖB Sverker Göranson. Foto: Stefan Forsell

ÖB vill samarbeta med Finland om försvaret

Publicerad

Om nio år ska Sverige och Finland ha en gemensam marin försvarsledning - och fler länder kan välkomnas in i det samarbetet, enligt överbefälhavaren Sverker Göranson.

- Absolut. Men man får ta det här stegvis, säger han till Expressen.se.

Börjar vi då inte närma oss en lightvariant av Nato?

- Jo, men den slutsatsen får du stå för.

En gemensam svensk-finsk försvarsstyrka på Östersjön ska vara på plats 2023, enligt överbefälhavaren. Det innebär i praktiken att Sverige och Finland ska hjälpa varandra vid misstänkta kränkningar som den i Stockholms skärgård nyligen.

- I teorin, ja. Vi bygger nu förutsättningar för att kunna träna och agera tillsammans, och i vissa delar kan vi göra det redan i dag, konstaterar ÖB Sverker Göranson när Expressen.se möter honom för en intervju efter hans föredrag på Utrikespolitiska institutet i Stockholm.

Problemet är de juridiska utmaningarna.

- Vad gäller till exempel när finska marinstridskrafter ska bunkra i Sverige?

På frågan om det kan bli aktuellt att samarbeta på samma vis med fler länder svarar ÖB:

- I förlängningen kan man föra dom resonmangen också, men det är ju inte alltid som mängd är den bästa lösningen.

Men i förlängningen kan också andra länder ingå?

- Absolut, det är ju det som är den allmänna tesen. Men man får ta det här stevis.

Börjar vi då inte närma oss en lightvariant av Nato?

- Jo, men den slutsatsen får du stå för. Den behöver inte jag stå för.

Expressen.se berättade tidigare i dag att det - trots bred politisk enighet i riksdagen - inte kommer att gå att genomföra alla förslag i försvarsberedningens rapport.

- En del av det beredningen har föreslagit kommer vi inte att mäkta med, konstaterade Sverker Göranson.

Samtidigt sågade han förslaget om återinförd värnplikt - vilket försvarsminister Peter Hultqvist deklarerat att han vill utreda.

- Jag är ingen förespråkare av allmän värnplikt. Det löser inte den utmaning vi försöker lösa, säger ÖB.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag