ÖB: "Vi måste vara ärliga mot oss själva"

Publicerad

Sveriges överbefälhavare Sverker Göranson frågades ut av Expressens Niklas Svensson under första dagen av Folk och försvars rikskonferens i Sälen.

Flera av frågorna handlade om den senaste veckans debatt om Sveriges begränsade försvarsförmåga.

– Vi måste vara ärliga mot oss själva, säger Sverker Göranson.

Sverker Göranson har blivit ett namn på mångas läppar under den gångna veckan. Anledningen är uttalandet i Svenska Dagbladet där han säger att Sverige kan försvara en begränsad del av landet i högst en vecka. Under söndagen frågades han ut av Expressens politiske reporter Niklas Svensson, som inledde med att ställa frågor om uttalandet.

– Det viktiga är hur man ska applicera det i en helhet. Det skulle handla om ett par veckor av lågintensiva operationer, sedan kommer det vi kallar fullt krig i en vecka. Det ger oss i försvarsmakten en viss tid att tänka efter, säger Sverker Göranson.

"Måste vara ärliga mot oss själva"

Niklas Svensson frågade Sveriges ÖB om han förvånats av den senaste veckans debatt.

– Informationen kan man lätt komma fram till. Men bevisligen har vi inte diskuterat det tidigare. Vi måste vara ärliga mot oss själva och inte förvänta oss att den försvarsmakt vi bygger räcker till alla scenarior, säger Sverker Göranson.

Efterlyser breda politiska lösningar

Sverker Göranson ville inte kommentera det parlamentariska läget och de ansträngda diskussionerna i försvarsberedningen. Men Göranson sa trots det att han efterlyser en samsyn mellan riksdagens partier.

– Den viktigaste frågan nu är att titta på hur omvärlden utvecklas framgent, och vilken ambition ska vi ha som försvarsmakt i förhållande till det. Jag hoppas att vi kan ha breda politiska lösningar, det är viktigt för oss som militärt alliansfritt land, säger Sverker Göranson.

Erik Paulsson Rönnbäck

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag