Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

ÖB: "Vi måste vara ärliga mot oss själva"

Sveriges överbefälhavare Sverker Göranson frågades ut av Expressens Niklas Svensson under första dagen av Folk och försvars rikskonferens i Sälen.

Flera av frågorna handlade om den senaste veckans debatt om Sveriges begränsade försvarsförmåga.

– Vi måste vara ärliga mot oss själva, säger Sverker Göranson.

Sverker Göranson har blivit ett namn på mångas läppar under den gångna veckan. Anledningen är uttalandet i Svenska Dagbladet där han säger att Sverige kan försvara en begränsad del av landet i högst en vecka. Under söndagen frågades han ut av Expressens politiske reporter Niklas Svensson, som inledde med att ställa frågor om uttalandet.

– Det viktiga är hur man ska applicera det i en helhet. Det skulle handla om ett par veckor av lågintensiva operationer, sedan kommer det vi kallar fullt krig i en vecka. Det ger oss i försvarsmakten en viss tid att tänka efter, säger Sverker Göranson.

"Måste vara ärliga mot oss själva"

Niklas Svensson frågade Sveriges ÖB om han förvånats av den senaste veckans debatt.

– Informationen kan man lätt komma fram till. Men bevisligen har vi inte diskuterat det tidigare. Vi måste vara ärliga mot oss själva och inte förvänta oss att den försvarsmakt vi bygger räcker till alla scenarior, säger Sverker Göranson.

Efterlyser breda politiska lösningar

Sverker Göranson ville inte kommentera det parlamentariska läget och de ansträngda diskussionerna i försvarsberedningen. Men Göranson sa trots det att han efterlyser en samsyn mellan riksdagens partier.

– Den viktigaste frågan nu är att titta på hur omvärlden utvecklas framgent, och vilken ambition ska vi ha som försvarsmakt i förhållande till det. Jag hoppas att vi kan ha breda politiska lösningar, det är viktigt för oss som militärt alliansfritt land, säger Sverker Göranson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.