Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

ÖB välkomnar debatt om mer pengar till försvaret

När ÖB Micael Bydén talade i Sälen var han glad över debatten om mer pengar till försvaret.Foto: Pontus Lundahl/TT
"Hans perspektiv handlar i grunden om en utökad militär förmåga", säger försvarsminister Peter Hultqvist om Bydéns välkomnande.Foto: Sven Lindwall
Stefan Löfven har vänt sig emot vad han kallar "anslagsbingo".Foto: Sven Lindwall

”Anslagsbingo” har Stefan Löfven kallat alliansens krav på mer pengar till försvaret.

Försvarsministern vill inte delta i någon "budgivning" utan varnar för att politiskt spel kan spela Ryssland i händerna.

Men överbefälhavaren Micael Bydén välkomnar debatten om pengarna.

– Nu debatteras ökade försvarsanslag. Det är bra, säger han.

Alliansutspelen om mer pengar till försvaret har avlöst varandra inför årets Folk och försvarskonferens i Sälen.

Både statsminister Stefan Löfven, S, och förvarsminister Peter Hultqvist, S, har vänt sig mot vad de kallar "anslagsbingo och budgivning".

 

LÄS MER: Så har Säpo förberett sig för eventuella terrordåd

 

Men när Micael Bydén för andra gången talade i Sälen som Sveriges överbefälhavare var han glad över debatten.

– Diskussionen behövs. Den bör utgå från vad som skapar mest operativ effekt, vilka möjligheter vi har att minska riskerna med den nuvarande planen och hur vi skapar förutsättningar för långsiktig utveckling, säger han.

Hultqvist: Vill inte låsa mig till fasta belopp

Men försvarsminister Hultqvist står fast vid sin åsikt.

– Hans perspektiv handlar i grunden om en utökad militär förmåga, säger Hultqvist om Bydéns välkomnande.

 

LÄS MER: Stefan Löfvens nya varning för Vladimir Putin

 

Stefan Löfven har vänt sig emot vad han kallar "anslagsbingo".Foto: Sven Lindwall

– Men jag vill inte låsa mig till några fasta belopp och summor. Nu har vi en utredning på gång, där vi utvärderar vad som behöver utvecklas i det svenska försvaret. Vi behöver utveckla cyberförmågan, och så är det totalförsvaret, hur nästa steg där ser ut, och även nästa steg för Gotland.

Bydéns varning om försvaret 2020

På Folk och försvar berättade Micael Bydén under måndagen om hur det var att ta över som överbefälhavare 2015.

– Svårigheterna med för lite materiel och personal har varit kännbara, men beslutsamheten att göra det mesta av tillgängliga resurser har varit riktigt, riktigt stark.

Men ÖB varnade också för att försvarets förmåga går ner 2020 om inget görs och varnade för att Försvarsmakten inte kompenseras för kostnadsutvecklingen.

Nu kallar regeringen in det tunga artilleriet för att möta allianspartiernas krav på mer pengar till försvaret.

von Sydow ska leda försvarsberedningen

Den före detta försvarsministern och talmannen Björn von Sydow ska leda den nya försvarsberedningen.

– Han har en stor och bred erfarenhet inom försvars- och säkerhetsområdet, kommenterade försvarsministern Björn von Sydows ordförandeskap i den nya försvarsberedningen som ska förbereda ett nytt försvarsbeslut som ska gälla från och med 2021.

Peter Hultqvist nämner en rad områden som den nya försvarsberedningen ska analysera närmare, att "pengar behövs till allt möjligt, men att prioriteringarna måste göras tydligt och klart".

– Vi har inte tagit några steg åt något håll i dag, säger Hultqvist efter mötet i Sälen med de tre allianspartier som står bakom nuvarande försvarspolitik, och som de senaste veckorna lagt fram nya förslag på höjda försvarsanslag.

Men enligt Peter Hultqvist återfinns en förstärkning av Sveriges cyberförsvar högt i prioriteringslistan, liksom en förstärkning av Gotland.

– Gotlands militärstrategiska läge kan inte nog understrykas. Den som kontrollerar Gotland kontrollerar också sjö- och luftvägarna till Baltikum. Kontrollen av Gotland är också av avgörande betydelse för förhållandena på fastlandet, säger försvarsministern.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.