Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

ÖB tillbaka till jobbet efter sjukskrivning

ÖB, Sverker Göranson är tillbaka på jobbet på måndag.Foto: Stefan Forsell

Överbefälhavare Sverker Göranson kommer tillbaka till jobbet på måndag. Efter en lång sjukskrivning blir ett av hans första uppdrag att närvara vid en försvarskonferens i Skövde.

– Fram till dess svarar han inte på några frågor, säger hans medierådgivare Jesper Tengroth.

Det var i mitten av januari som Sverker Göranson hastigt tvingades lämna Folk och Försvars rikskonferens i Sälen - en av de viktigaste samlingsplatserna för höjdare inom försvars- och säkerhetspolitiken.

Han hade drabbats av magproblem och tvingades sjukskriva sig i två veckor, med planen att återgå till arbetet efter den perioden. Men så blev det inte. Den sista januari kom besked att överbefälhavaren skulle vara fortsatt sjukskriven.

Samtidigt cirkulerade fortfarande hans hårt kritiserade uttalande i Svenska Dagbladet om Sveriges försvarsförmåga, som enligt ett uttalande från honom själv bara skulle hålla i runt en vecka mot ett begränsat mål.

Men enligt försvarsmakten hade kritiken ingenting med hans sjukskrivning att göra.

Tillbaka på måndag

"Ursprungligen var tanken att jag skulle börja arbeta igen den fjärde februari. Men så blir det inte. Hur mycket jag än vill så säger kroppen och läkarna ifrån", sa han i ett uttalande på försvarsmaktens sajt efter att beskedet om den förlängda sjukperioden kom. Under tiden utsåg regeringen generallöjtnant Jan Salestrand till vikarierande öb.

På måndag är Göranson åter tillbaka på jobbet.

– Sverker Göranson är tillbaka på jobbet på måndag, säger hans medierådgivare Jesper Tengroth.

Hur Göranson mår eller hur han ska ta sig tillbaka till arbetet vill han inte svara på.

Internt på högkvarteret finns en utarbetad plan för att få ÖB tillbaka i arbete.

– Det är något som vi tittat på under lång tid. Det är ett internt arbete vi gjort hos oss för att få ÖB "up to speed" igen när han kommer tillbaka. Men den kommenterar vi inte på det sättet, säger Jesper Tengroth.

Göransons första offentliga framträdande gör han på en försvarskonferens i Skövde på onsdag nästa vecka, där man bland annat ska diskutera personalförsörjningen i försvaret.

– Fram till dess svarar han inte på några frågor, säger Jesper Tengroth.

 

Rättelse: I en tidigare version stavades Sverker Göransons efternamn fel.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.