ÖB till soldaterna: ”Har marschen framför oss”

Micael Bydén höll pressträff efter beskedet om svenska Nato-ansökan
ÖB Micael Bydén.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska soldater övar på Gotland.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Under övningen deltog värnpliktiga och hemvärnet.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Bilderna togs under ett Expressen-reportage.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Överbefälhavare Micael Bydén riktar sig till Sveriges försvar efter måndagens Nato-beslut.

I ett uttalande skriver han att Försvarsmakten står i centrum för hur landets inträde i alliansen blir.

”Kursen är klar, men vi har marschen framför oss”.

Sveriges beslut att ansöka om medlemskap i Nato är ”militärstrategiskt rätt”, skriver Försvarsmaktens ÖB Micael Bydén i uttalandet.

Utan medlemskap skulle Sverige bli en brännpunkt mellan Nato och Ryssland. Försvaret av Norge, Baltikum och – inom snar framtid – Finland kräver nämligen tillgång till svensk mark.

”I ett sådant scenario ökar Rysslands strategiska intresse för Sverige i motsvarande grad”, skriver ÖB.

”En historisk tid”

Genom Nato-beslutet uppges Försvarsmaktens handlingsfrihet öka, då inflytandet över planering och försvar av närområdet blir större.

1 november ska ÖB lämna över sina militära råd till regeringen. Då ska Sveriges militärstrategiska intressen och konsekvenser av Nato-medlemskapet ingå, skriver han. Bland annat kommer det behövas prioriteringar för att skapa balans mellan operationer, tillväxt och Natoanslutning.

Vi – du och jag – är med om en historisk tid för vårt land, med Försvarsmakten i centrum för skeendet. Målet är beslutat. Kursen är klar, men vi har marschen framför oss. Ett beslutsamt steg i taget. Framåt!”, skriver Micael Bydén.

Under en pressträff tidigare under måndagen sa ÖB att ett svenskt Nato-medlemskap gör det lättare att försvara Sverige – enskilt eller tillsammans med andra.

– Sverige är välkomna i Nato. Men vi är inte bara välkomna. Jag vet också att Sverige som medlem gör Nato starkare, sa han då.

”Kan inte utesluta försök att skrämma oss”

Statsminister Magdalena Andersson om ryska hot efter Nato-ansökan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.