Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

ÖB sparkar generalmajor efter försvarskritik

ÖB Micael Bydén.
Foto: SVEN LINDWALL
Generalmajor Anders Brännström.
Foto: ERIK ÅHMAN / KVP

Generalmajor Anders Brännström har varit öppen med sin kritik om försvarsförmågan.

Nu sparkas han som chef för ledningsstabens totalförsvarsavdelning.

– Anledningen till det är en förtroendefråga, säger överbefälhavare Michael Bydén på Försvarsmaktens blogg.

Överbefälhavare Micael Bydén sparkade på fredagen Anders Brännström som chef för ledningsstabens totalförsvarsavdelning, en post han haft sedan årsskiftet, som DN var först med att berätta.

På Försvarsmaktens blogg kommenterar Micael Bydén beslutet:

– Han kommer inte att få jobbet som chef för Högkvarterets totalförsvarsavdelning. Anledningen till det är en förtroendefråga. Min uppfattning är att Anders Brännström inte är lämplig för den befattningen.

"Finns en historik"

Bydén berättar vidare att han haft en "kontinuerlig dialog" med Brännström sedan han tillträdde som överbefälhavare i oktober 2015:

– Det finns en historik kring händelser som vi har haft anledning att diskutera. Detta ligger till grund för mitt beslut, säger han och berättar att Brännström framöver ska fokusera på att leda den internationella övningen Viking 18 i april. 

Hans försvarskritik har uppskattats

Anders Brännström berättar dock för DN att petningen beror på hans uttalanden i DN och SvD Debatt där han riktat kritik mot att många förband saknar fordon, skyddsmaterial och möjlighet att öva och "har sämre krigsduglighet i förhållande till riksdagens målsättning".

Han säger till DN att uttalandena varit sanna, inte varit några hemligheter och att han gjort det av omtanke om försvaret. Han har betonat att han inte uttalat sig som generalmajor i ledningsstaben utan som ledamot i Krigsvetenskapsakademien.

Brännström valde 2016 att avgå som arméchef och hans öppna försvarskritik har uppskattats av officerare och försvarspolitiker.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.