Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

ÖB slår larm: Våra resurser räcker inte

Sverker Göransson slår larm om att försvaret inte kan genomföra de åtgärder försvarsberedningen föreslagit.Foto: Pontus Lundahl / TT

Trots bred politisk enighet i riksdagen kan förslagen i försvarsberedningens rapport inte genomföras som det är tänkt.

Det sensationella beskedet lämnar i dag överbefälhavaren Sverker Göranson i en intervju för Expressen.se:

- En del av det beredningen har föreslagit kommer vi inte att mäkta med.

Samtidigt sågar ÖB förslaget om återinförd värnplikt, som försvarsminister Peter Hultqvist vill utreda.

- Jag är ingen förespråkare av allmän värnplikt. Det löser inte den utmaning vi försöker lösa.

Den 15 april i år redovisade försvarsberedningen rapporten "Försvaret av Sverige - Starkare försvar för en osäker tid" - och gav sin syn på den framtida utvecklingen av Sveriges försvar.

Enligt försvarsberedningen är den enskilt viktigaste uppgiften i den kommande försvarsinriktningsperioden efter 2015 att öka den operativa förmågan i krigsförbanden och att säkerställa den samlade operativa förmågan i försvarsmakten.

Slår larm

Men i dag slår överbefälhavaren Sverker Göranson larm.

Expressen.se mötte honom för en längre intervju i samband med hans framträdande på Utrikespolitiska institutet i Stockholm på fredagsförmiddagen.

Enligt ÖB räcker inte resurserna.

- En del av det beredningen har föreslagit kommer vi inte att mäkta med. Det kommer att krävas prioriteringar, säger överbefälhavaren.

Det låter allvarligt. Det finns ju en politisk enighet bakom försvarsberedningens rapport?

- Ja, enigheten politiskt är oerhört viktigt för oss, och det finns en robust uppbackning. Men jag har haft omfattande dialoger med den nye försvarsministern och vi är överens om att så ser situationen ut.

I mitten av december ska ÖB lämna sin syn på vad i rapporten som måste prioriteras bort eller skjutas på framtiden - om inte mer resurser skjuts till.

- När jag kommer med svaret så vet vi hur långt linjalen räckte. Nu gör vi ett omfattande variationsspel som kommer att hjälpa oss att göra prioriteringar. Så när jag svarar i december så svarar jag utifrån en operativ basplanering. Då vet vad som måste väljas bort eller senareläggas, säger Sverker Göranson.

Han konstaterar att det är "välkommet med resursförstärkningar" och säger:

- Det skulle gå fortare och vi skulle ha mer resurser om jag fick göra som jag vill.

Värnplikt inte rätt väg

Både försvarsminister Peter Hultqvist och Folkpartiets ledamot i försvarsutskottet, Allan Widman, har öppnat för att återinföra värnplikten.

– Allt fler har sett svårigheterna att nå framgång på enbart frivillig väg. Min bedömning är att det finns stöd för de här tankarna hos ett antal riksdagspartier i dag och min bedömning är att det är fler som rör sig i samma riktning, konstaterade Hultqvist så sent som den 28 oktober.

Men i dag får han svar på tal av ÖB - som sågar idén:

- Jag är ingen förespråkare av allmän värnplikt. Det löser inte den utmaning vi försöker lösa.

Men politikerna har ju öppnat för detta?

- Ja, och jag välkomnar all diskussion och debatt i det här. Men det är oerhört viktigt att innan man gör val så måste man ställa sig själv inför frågan om vad det är man vill uppnå.

Så du menar att Peter Hultqvist och Allan Widman borde besvara den frågan innan de går ut och talar om allmän värnplikt?

- Ja, men det hoppas jag att de har gjort. Men jag kan ju inte nu säga vad de menar med det.

Enligt Sverker Göranson pågår just nu flera diskussioner mellan försvarsmakten och försvarsministern.

- Tala om för mig vad det är man vill uppnå, så får vi gå hem till verkstaden och se hur man uppnår det målet. Då kan vi besvara frågan, konstaterar han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.