Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

ÖB sjukskriven
för utmattning

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Ulf Palm / Scanpix

ÖB Sverker Göranson har sjukskrivits på grund av symptom på utmattning.

– Man försöker alltid köra framåt och kämpa på. Det har besjälat mig hela tiden. Därför är jag lite irriterad på att kroppen bråkar med mig, säger han.

Överbefälhavaren tvingades i söndags avbryta sitt deltagande på Folk och Försvars rikskonferens i Sälen på grund av magproblem. Det fick honom att på fredagen läkarundersöka sig, vilket ledde till att han sjukskrevs för två veckor.

– Doktorn sade att jag samlat ihop till att matta ut min kropp för mycket och att jag måste stanna upp, säger Göranson.

– Man har bara en hälsa att vara rädd om och när de sade så till mig så tänkte jag att nu har jag inte så mycket att välja på.

"Svårt att sova"

Göranson uppger att han haft problem med hälsan till och från sedan i höstas.

– Under helgerna har det varit lite svårt att sova ibland och jag ville gärna arbeta, säger han.

Sverker Göransson hamnade nyligen i hetluften när han i en intervju med Svenska Dagbladet meddelade att Sverige bara har möjlighet att försvara sig i en vecka mot ett angrepp på ett begränsat mål. Uttalandet väckte reaktioner. Folkpartiets försvarspolitiska talesperson kallade det hela för "en politisk bomb".Ordföranden för riksdagens försvarsutskott, Peter Hultkvist (S), menade att försvarsförmågan som beskrivits är långt ifrån tillräcklig.

Några dagar senare tvingades Göranson tona ner det tidigare uttalandet. Till Dagens Nyheter sa han då att Sverige har tillräckligt med beredskap för att kunna rusta upp försvaret inför ett eventuellt anfall, eftersom sådana i regel inte kommer oannonserade:

–  Det skapar utrymme för oss att höja beredskapen och börja vidta åtgärder för att förbereda oss, sa han till tidningen.

Philip Simon är pressekreterare vid Försvarsmakten vill inte kommentera ÖB:s sjukskrivning.

– Det är något mellan läkare och honom. Nu är det fokus på att ÖB ska bli frisk, säger han till Expressen.se.

Göranson räknar med att vara tillbaka om två veckor och tror inte att Försvarsmakten påverkas mer än om han skulle vara på semester i fjorton dagar. Hans uppgifter som myndighetschef tas under sjukskrivningen över av Försvarsmaktens generaldirektör Peter Sandwall, medan de operativa besluten tas av chefen för högkvarteret, generallöjtnant Jan Salestrand.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.