Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

ÖB: Så ska Natolandet Sverige styra Östersjön

Försvarsministern: Inga förbehåll för kärnvapen på svensk mark.
Sverige kan få ansvar över Östersjön inom militäralliansen Nato, enligt ÖB Micael Bydén.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den multinationella militärövningen Baltops i Östersjön 2019.
Foto: JENS CHRISTIAN

Sverige kan bli militäralliansen Natos ledare över Östersjön – som leder de marina operationerna och patrullerar luftrummet.

– Vi vet att det finns kanske både önskemål och en inriktning att vi ska ta det här, säger ÖB Micael Bydén i Sveriges Radio Ekots lördagsintervju. 

När Finland och Sverige blir medlemmar i Nato kan Sverige kliva fram som militäralliansens ledare över Östersjön. 

Ansvarsområdet över innanhavet skulle ske inom ramen för det gemensamma försvarsområdet Norden, enligt planer som Micael Bydén har presenterat för regeringen. 

Förutom att leda Natos marina operationer i Östersjön så skulle Sverige kunna bistå Baltikum med soldater och stridsflyg och patrullera luftrummet, rapporterar Ekot. 

Micael Bydén: ”Vi kan Östersjön”

– Vi kan Östersjön, vi kan Östersjön på ytan och under ytan. Vi kan också luftrummet över Östersjön. Och det här är en del där vi också har fått en rad frågor, vi vet att det finns kanske både önskemål och en inriktning att vi ska ta det här, säger Micael Bydén till Ekot. 

Att axla ansvaret över Östersjöns militära säkerhet – där Ryssland har sin flotta och även förmodas ha kärnvapen i exklaven Kaliningrad – kan vara ett sätt för Sverige att snabbt göra ett avtryck hos Nato. 

– Det här är ett område där vi skulle kunna visa handlingskraft och luta oss fram i ett tidigt skede och ta det ansvaret som en fullvärdig medlem, säger Micael Bydén till Ekot

Överbefälhavarens råd till regeringen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.