Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

ÖB om drönarna: ”Vi kan skjuta ner dem”

De senaste dagarna har polisen fått in flera rapporter om drönare
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Överbefälhavare Micael b
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Drönarobservationer den senaste tiden har lett till att polisen startat en särskild händelse.

Enligt Försvarsmakten finns befogenheter att skjuta ner dem.

– Är vi på rätt plats vid rätt tid kommer vi att plocka ner en drönare, säger överbefälhavare Micael Bydén i TV4:s ”Nyhetsmorgon”.

Under veckan har drönarobservationer gjorts vid kärnkraftverken Forsmark, Ringhals och Oskarshamn och vid flygplatser i Kiruna och Luleå. Polisen har inlett en särskild händelse för att utreda om det kan röra sig om brott mot luftfartslagen eller brott mot skyddslagen.

Ett 20-tal drönarobservationer runtom i landet utreds och sju av dessa ligger hos Säpo. 

”Flera incidenter”

I TV4:s ”Nyhetsmorgon” konstaterat Micael Bydén att man haft ett antal liknande incidenter de senaste åren.

– Vi har brottats med det här i ett antal år. Det har varit incidenter kring våra övningar och kring våra skyddsobjekt, säger Micael Bydén till TV4. 

Han säger dock att han förstår om det finns oro kring läget både i vår omvärld och händelserna i Sverige. Själv är han inte orolig, men uppmanar till uppmärksamhet och källkritik.

– Det gäller att vara uppmärksam och förstå att en händelse som i dag kan verka helt oskyldig kan vara kopplad till ett mycket större sammanhang där man försöker påverka en annan stat. Det är en väldigt svår miljö att navigera i och förstå. Att agera källkritiskt är mycket viktigt just nu. 

Manar till uppmärksamhet

Micael Bydén säger att det finns kompetens och kraft att hantera drönarattacker. 

– Vi kan skjuta ner dem om det finns den förutsättningen, men också påverka systemen på andra sätt. Om vi kommer vara på rätt plats vid rätt tillfälle kommer vi att plocka ner en drönare, säger Micael Bydén.

Se även:

Vid Forsmark bekräftar polisen att det observerats en drönare av större modell

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.