Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

ÖB Micael Bydén vill kunna ringa ryska ÖB

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Överbefälhavre Micael Bydén ser gärna att han har ett telefonnummer till sina ryska kollegor. Bilden från förra årets Almedalen.
Foto: Sven Lindwall
Med bättre kommunikation kan flera missöden klaras ut utan att militär sätts in. Här övningsflyger JAS 39 Gripen.
Foto: Robban Andersson

Spänningen i Östersjön har ökat, men Försvarsmakten saknar en kontakt på den ryska sidan för att snabbt kunna klara upp incidenter.

– Missförstånd i dag kan bli oerhört dyrköpta, säger ÖB Micael Bydén till TT.

Ökad militär närvaro i Östersjön och ryska stridsflyg som uppträder allt mer provokativt har ökat oron för att något ska hända av misstag. ÖB Micael Bydén varnar för att missförstånd i den miljön "kan eskalera till något vi inte kan kontrollera".

På ett säkerhetspolitiskt seminarium i Visby påpekade Bydén att Försvarsmakten i dag inte har kontakter med den ryska sidan och att det är ett val som gjorts sedan en tid tillbaka. Den dialogen som finns sker på annan nivå, enligt ÖB.

Ett telefonnummer

– Risken för incidenterna över Östersjön, den ökar med större närvaro och missuppfattningar kan leda till något vi inte vill se, säger Bydén.

– Dialogen just nu, den finns inte på den militära nivån och militär är ganska duktiga på att förstå varandras språk.

ÖB vill inte gå in på detaljer om hur kontakten bör se ut, men nämner "ett telefonnummer" till någon befattningshavare.

Ingen normalisering

– Det finns ett antal exempel där vi flugit nära varandra. Det kan vara så att ett misstag betyder en olycka och då kan man använda det i felaktigt syfte, eller så kanske jag sitter med information som skulle lösa problemet men den kommer inte fram och då tar man för intäkt att det vara något annat, säger Bydén.

ÖB understryker att det inte handlar om att "normalisera" relationen till Ryssland och att det är viktigt med dialog och möjlighet till snabba kontakter med alla länder som uppträder militärt i Östersjön.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.