ÖB: Kan inte utesluta ett väpnat angrepp

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Sveriges överbefälhavare Micael Bydén tror att en cyberattack är mest trolig.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Vladimir Putin.
Foto: TASS / SERGEI ILYIN/TASS/SIPA USA SIPA USA

Ryssland rustar för fullt och pekas ut som den stora anledningen till att säkerhetsläget i världen går åt fel håll.

”Ett väpnat angrepp går inte att utesluta” menar ÖB Micael Bydén – samtidigt pekar flera rapporter på att en cyberattack är mer trolig. 

Attacker som som faktiskt redan sker.

– Det är ett återkommande problem, som visar på vikten av att skydda sina system, säger Bydén i  ”Ekots lördagsintervju”.

Den internationella säkerheten går åt fel håll, konstaterar överbefälhavare Micael Bydén. Han pekar ut Ryssland som den ”stora aktören”. Han nämner annekteringen av Krim och en rysk försvarsövning där de snabbt skickade soldater till Ukrainas östra gräns, som tydliga exempel på rysk positionering.

– Det är ett tecken på att man är beredd för att nå politiska mål och ambitioner, säger han i ”Ekots lördagsintervjun”.

– Vi kan inte säga att ett väpnat angrepp går att utesluta.

Han är dock noga att understryka att ”även den andra sidan” gör det. Som de egna militära samarbetspartners.

– Vi har en ökad militär närvaro i Östersjön. Risken för incidenter har ökat, säger Bydén.

Nato-övning i Ukraina

Framöver kommer Nato tillsammans med Ukraina att hålla en gemensam försvarsövning – i Ukraina. Något som av omvärlden skulle kunna omfattas som lika provokativt som Ryssland övningar vid Ukrainska gränsen. Bydén menar dock att det är stora skillnader.

– Jag vill hävda att det är det motsatta. Vi ska bygga säkerhet med andra, genom övningar hos andra eller som värdar. 

– Vi startar snart en marin övning på Östersjön. Och är man då bara transparent och säger att det här är en övning, med de här länderna och i det här syftet. Då kommer det inte att uppfattas som annat än vad det är.

”Återkommande problem” med cyberattacker

Samtidigt pekar den militära underrättelsetjänstens, Must, senaste rapport på att en cyberattack är mer trolig än en väpnad sådan. Något som enligt den senaste försvarspropositionen redan sker på kontinuerlig basis i form försök till digitala intrång i såväl näringslivet som myndigheter, framför allt från Ryssland och Kina.

– Det är ett återkommande problem som sker ofta, utan att ge sig in på frekvensen. Det visar vikten av att skydda sina system och att samarbeta brett kring frågorna, säger Bydén.

Men det är inte bara försvar som den svenska cyberberedskapen går ut på.

– Med stöd av FRA har vi utvecklat en offensiv förmåga. Där vi efter politiskt beslut kan påverka någon som försöker påverka oss. Det handlar om att ha en aktiv förmåga.

ÖB välkomnar satsning på värnpliktiga

Den stora satsningen på försvaret sker dock fysiskt. 5 000 värnpliktiga ska bli 8 000, fem nya regementen och en flygflottilj ska byggas.

– Det är omvärldsutveckling som tagit oss hit. Den här satsningen är välkommen och nödvändig, säger Bydén.

– Den skickar en signal till omvärlden, en slags tröskeleffekt, som säger att det här kommer kosta så mycket att det inte är värt.

Oro för Putins nästa militära drag
Micael Bydén deltar i Pride-paraden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.