Överbefälhavare Micael Bydén och Högkvarterets chef Dennis Gyllensporre är Sveriges två högsta militärer. I ett tidigare hemligt underlag till regeringen framgår hur de båda pekar ut fördelar med ett svenskt medlemskap i försvarssamarbetet Nato, skriver Svenska Dagbladet.
I försvarets budgetunderlag för 2018, presenterat för ett par veckor sen, visades stora underskott i försvarsekonomin. Redan dagen efter att underlaget presenterades lämnade Bydén och Gyllensporre in sin handling.
LÄS MER: Splittring om pengarna inom Försvarsmakten
Militärtopparna radar upp Natofördelar
Bydén och Gyllensporre menar att det finns fördelar med "traktatsbundna, ömsesidiga försvarsförpliktelser" som Nato och att en av fördelarna är att sådana försvarsförpliktelser ger tillgång till "andra parters militära förmåga".
Samtidigt har både statsminister Stefan Löfven och försvarsminister Peter Hultqvist varit tydliga med att till exempel det utökade försvarssamarbetet med Finland inte innebär ett närmande av ett militärt förbund.
Men Bydén och Gyllensporre resonerar kring militära samarbeten och "gemensam försvarsplanering". De skriver, visar SvD:
"Den viktigaste faktorn för operativa samarbeten, oavsett om de är bi- eller multilaterala, är dock hur trovärdiga de är."

LÄS MER: Sveriges ÖB Micael Bydén – "Jag är en produkt av 'Top gun'-eran"
Avgörande fråga: Trovärdigheten
De båda militärtopparna fortsätter i underlaget:
De avgörande frågorna för trovärdigheten är vilken faktisk militär förmåga som finns i samarbetet, hur troligt det är att denna ställs till förfogande, och hur snabbt detta sker. Endast ett samarbete som en potentiell angripare bedömer som trovärdigt bidrar till tröskeleffekten.
Osäkerheten i det internationella systemet gör att inga samarbeten med automatik bör ses som trovärdiga eller stabila. Samarbeten torde i allmänhet vara mer trovärdiga om de grundar sig på traktatsbundna försvarsförpliktelser."
Widman: Ställningstagande för Nato
Allan Widman, L, ordförande i försvarsutskottet, ser underlaget till regeringen som ett "solklart ställningstagande för Nato". Det säger han till Svenska Dagbladet.
– Det finns inga andra multilaterala säkerhetssamarbeten med bindande försvarsförpliktelser för västerländska demokratier än Nato. Det är det enda alternativet, säger Widman till tidningen om militärtopparnas inlägg.