Sveriges överbefälhavare Micael Bydén pekar ut fördelar med ett svenskt medlemskap i Nato. Foto: Claudio Bresciani/Tt / TT NYHETSBYRÅNSveriges överbefälhavare Micael Bydén pekar ut fördelar med ett svenskt medlemskap i Nato. Foto: Claudio Bresciani/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Sveriges överbefälhavare Micael Bydén pekar ut fördelar med ett svenskt medlemskap i Nato. Foto: Claudio Bresciani/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Micael Bydén. Foto: Claudio Bresciani/Tt / TT NYHETSBYRÅNMicael Bydén. Foto: Claudio Bresciani/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Micael Bydén. Foto: Claudio Bresciani/Tt / TT NYHETSBYRÅN

ÖB i hemligt underlag: Flera fördelar med Nato

Publicerad

Sveriges överbefälhavare Micael Bydén pekar ut fördelar med ett svenskt medlemskap i Nato.

Svenska Dagbladet avslöjar att Bydén tillsammans militärtoppen Dennis Gyllensporre lagt fram flera fördelar med försvarssamarbetet i ett underlag till regeringen.

Överbefälhavare Micael Bydén och Högkvarterets chef Dennis Gyllensporre är Sveriges två högsta militärer. I ett tidigare hemligt underlag till regeringen framgår hur de båda pekar ut fördelar med ett svenskt medlemskap i försvarssamarbetet Nato, skriver Svenska Dagbladet.

I försvarets budgetunderlag för 2018, presenterat för ett par veckor sen, visades stora underskott i försvarsekonomin. Redan dagen efter att underlaget presenterades lämnade Bydén och Gyllensporre in sin handling.

 

LÄS MER: Splittring om pengarna inom Försvarsmakten

 

Militärtopparna radar upp Natofördelar

Bydén och Gyllensporre menar att det finns fördelar med "traktatsbundna, ömsesidiga försvarsförpliktelser" som Nato och att en av fördelarna är att sådana försvarsförpliktelser ger tillgång till "andra parters militära förmåga".

Samtidigt har både statsminister Stefan Löfven och försvarsminister Peter Hultqvist varit tydliga med att till exempel det utökade försvarssamarbetet med Finland inte innebär ett närmande av ett militärt förbund.

Men Bydén och Gyllensporre resonerar kring militära samarbeten och "gemensam försvarsplanering". De skriver, visar SvD:

"Den viktigaste faktorn för operativa samarbeten, oavsett om de är bi- eller multilaterala, är dock hur trovärdiga de är."

Bydén och Gyllensporre resonerar kring militära samarbeten och "gemensam försvarsplanering".Foto: Valda Kalnina / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

 

LÄS MER: Sveriges ÖB Micael Bydén – "Jag är en produkt av 'Top gun'-eran"

 

Avgörande fråga: Trovärdigheten

De båda militärtopparna fortsätter i underlaget:

De avgörande frågorna för trovärdigheten är vilken faktisk militär förmåga som finns i samarbetet, hur troligt det är att denna ställs till förfogande, och hur snabbt detta sker. Endast ett samarbete som en potentiell angripare bedömer som trovärdigt bidrar till tröskeleffekten.

Osäkerheten i det internationella systemet gör att inga samarbeten med automatik bör ses som trovärdiga eller stabila. Samarbeten torde i allmänhet vara mer trovärdiga om de grundar sig på traktatsbundna försvarsförpliktelser."

Widman: Ställningstagande för Nato

Allan Widman, L, ordförande i försvarsutskottet, ser underlaget till regeringen som ett "solklart ställningstagande för Nato". Det säger han till Svenska Dagbladet.

– Det finns inga andra multilaterala säkerhetssamarbeten med bindande försvarsförpliktelser för västerländska demokratier än Nato. Det är det enda alternativet, säger Widman till tidningen om militärtopparnas inlägg.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag