Öarnas förvandling – öde restauranger och stränder

Hotellchefen om situationen på Rhodos: "Som ett tredje världskrig"
På stranden badar Viktor och Caroline Prim med barnen Viggo, 10, Corinne, 8, och Cornelia, 6.
Foto: SVEN LINDWALL

RHODOS. Bilderna visar turistdöden på Rhodos och Kreta under coronapandemin. 

Svenska charterresenärer har stränder helt för sig själva. 

Och restaurangerna är tomma eller stängda.

– Det är som att vi drabbats av tredje världskriget. Det är samma förödelse, säger hotellchefen Constantinos Kastellorizos. 

För de svenskar som reser till Grekland nu väntar öde stränder och tomma uteserveringar. 

Kända stränder i Ixia och vid Rhodos casino har bara några enstaka solbadare.  

Det påminner mer om hur Rhodos såg ut innan massturismen förändrade ön. 

Restauranger står helt tomma på gäster.
Foto: SVEN LINDWALL
Foto: SVEN LINDWALL

– Jag har aldrig varit med om att ön varit så här tom på turister, säger vice borgmästare Konstantinos Taraslias som bott på Rhodos i hela sitt liv. 

– I vanliga fall brukar befolkningen på Rhodos fördubblas under sommarmånaderna. 

Han tittar ut över en hamnpromenad där arrangörer av båtresor slåss om de enstaka turister med ansiktsmask som går förbi lyxyachtar och enklare färjor. På andra sidan promenadstråket skriker taxichaufförer att de finns tillgängliga. De turister som kommer hit njuter av att ha ön för sig själv. Men borgmästaren ser också hur öns huvudsakliga inkomstkälla försvunnit, något som får förödande konsekvenser för lokalbefolkningen.

– Det här är en katastrof, säger han och skakar på huvudet. 

Anthony Quinn Bay
Foto: SVEN LINDWALL
Foto: SVEN LINDWALL

I Anthony Quinn Bay, viken som Hollywoodstjärnan köpte efter att spelat in ”Kanonerna på Navarone” på Rhodos, brukar det vara kaotiskt på parkeringen. Nu är det lugnt.

– Så här fridfullt har det aldrig varit här. Och då är det här den bästa månaden att komma till den finaste stranden på Rhodos. Vattnet är dessutom extra kristallklart i år, säger Sofi Kavousanaki, servitris på en strandkrog med utsikt över viken. 

Svenskarna ensamma på stranden

Foto: SVEN LINDWALL
Foto: SVEN LINDWALL
Foto: SVEN LINDWALL

På stranden har Viktor och Caroline Prim precis badat med barnen Viggo, 10, Corinne, 8, och Cornelia, 6.  Caroline, 33, skrattar och säger att Anthony Quinn Bay känns fullpackad jämfört med förra stranden de besökte. 

– Det var 100 lediga solstolar och jag räknade till tre personer på hela stranden. Och alla tre var greker. Det känns som att vi är de enda turisterna här, säger hon. 

Viktor, 35, slår en volt från en klippa ned i det korallblå havet, annars en populär plats att ta Instagrambilder. Han behöver inte köa nu. Hans enda sällskap är en MMA-fighter från Österrike. 

– Jag hade undvikit att åka hit om det var en annan tid för då hade det varit för mycket turister för mig, säger Caroline. Jag gillar inte de här turistiga grejorna egentligen, men jag tänkte, nu får man passa på. 

På ett av de största svenska charterhotellen är bara nio procent av rummen uppbokade. En charterkedjas strandkrog är helt tom. Och på hotellets strand, där det annars brukar vara svårt att få några kvadratmeter, kan man välja fritt bland tomma solstolar.  

Constantinos Kastellorizos är hotellchef i Rhodos och berättar att de har 10 procent beläggning där just nu. ”Ett företag kan inte överleva om det ligger under 40 procents beläggning”, säger han.
Foto: SVEN LINDWALL

Constantinos Kastellorizos är chef för hotellet Blue Sky City Beach Hotel vid Rhodos stads västra stränder. 

Det är första dagen på det här jobbet. Han kunde ha bättre förutsättningar. 

De har bara tio procents beläggning för tillfället. Poolområdet är helt tomt.

– Ett företag kan inte överleva om det ligger under 40 procents beläggning, säger han.  

– Men det ser bättre ut i juli, augusti och september, säger han. 

Det mest dramatiska

Men det kunde vara ännu värre. Han har precis fått veta att hans tidigare arbetsgivare, ett av de största hotellkomplexen på ön, har skjutit upp sitt öppnande på obestämd framtid för att färre turister än förväntat kommer i juni. Constantinos har arbetat i hotellindustrin i 23 år. 

– Det här är naturligtvis det mest dramatiska som hänt sedan jag började jobb. Man kan jämföra det med att drabbas av ett krig, men det är ett ekonomiskt krig. 

Han tittar bort mot en helt tom lobby. Baren är lika öde. 

– Jag besökte Rom i samband med finanskrisen och en försäljningschef sa att den skulle kännas som om att ha varit med om ett tredje världskrig ekonomiskt. Nu förstår jag mer vad han menar. Pandemin får så många konsekvenser även utanför själva coronavirusets omedelbara tragiska effekter. Och det handlar inte bara om turismen. Det är så många andra industrier som är kopplade till turism.

Situationen är likadan på Kreta där över en tredjedel av befolkningen livnär sig på turism. Expressens fotograf Sven Lindwall har med drönarbilder visat kilometer efter kilometer med öde stränder på charterturistmålet. 

Många är oroliga att turisterna inte verkar komma i år heller.
Foto: SVEN LINDWALL
Foto: SVEN LINDWALL
Foto: SVEN LINDWALL
Foto: SVEN LINDWALL
Zinzin Fistiki är clown på en av stränderna - men i dag finns ingen publik på den tomma stranden.
Foto: SVEN LINDWALL

På en folktom strand träffar vi clownen Zinzin Fistiki som är på väg hem för att hämta dottern i skolan. Han har med sig en röd näsa i plånboken för att kunna underhålla turister på stranden, men i dag finns ingen publik. 

Han ser ljuset i tunneln. 

– Jag och min fru, som också är clown, har ett uppträdande på ett hotell på tisdag nästa vecka, säger han.

Foto: SVEN LINDWALL

Så får du ditt vaccinationspass inför semestern

Här är de tre stegen för vaccinbeviset.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.