Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hård brexit blockeras av parlamentet – men det blir inget nyval

Flera nederlag för Boris Johnson under onsdagen.
Det blev flera bakslag för premiärminister Boris Johnson på onsdagen.Foto: JESSICA TAYLOR / AP TT NYHETSBYRÅN
Jeremy Corbyn anklagade Boris Johnson för att sakna ”en plan, majoritet och auktoritet”.Foto: UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT / / EPA TT NYHETSBYRÅN
Demonstranter protesterar utanför det brittiska parlamentet i Westminster innan omröstningen under tisdagen.Foto: ANDY RAIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Labour-ledaren Jeremy Corbyn.Foto: K VINCINI / AP TT NYHETSBYRÅN

Brittiska underhuset röstade för att blockera en hård brexit. 

Sedan kom nästa bakslag för Boris Johnson. 

Premiärministerns förslag att hålla nyval den 15 oktober vann inte tillräckligt stort stöd bland ledamöterna i underhuset. 

Nu tvingas Boris Johnson förhandla fram nytt avtal – eller be EU om att förlänga brexit. 

På onsdagens agenda, som underhuset tagit kontroll över efter tisdagens omröstning, stod till en början två omröstningar. 

Båda gällde ett lagförslag som tvingar Boris Johnson att begära förlängd förhandlingstid – om inte ett avtal röstats igenom eller om en majoritet i parlamentet röstat ja till att lämna utan avtal senast 19 oktober. 

Förslaget gick igenom båda omröstningarna och kan därmed bli lag redan på måndag efter att överhuset sagt sitt. 

Lagen innebär i praktiken att parlamentet blockerar en så kallad hård brexit – ett utträde ur EU utan ett avtal. Under torsdagen ska det läggas fram i brittiska överhuset, och regeringen har i dag bekräftat att de inte kommer att försöka fördröja processen.

– Lagförslaget avslutar i praktiken förhandlingarna och ger kontrollen över till EU, sa en besviken Boris Johnson efter omröstningen. 

Klart: Inget nyval i Storbritannien

Därefter initierade han kvällens tredje omröstning – och höll sitt löfte – när han lade fram förslaget om nyval den 15 oktober.  

– Det här huset lämnar inget annat val än att låta allmänheten avgöra vem som är premiärminister, sa premiärministern

Men omröstningen blev ett nytt nederlag för Boris Johnson. 

Allt du behöver veta om Brexit.

298 ledamöter röstade ja och 56 ledamöter röstade nej, vilket innebar att ja-sidan inte nådde upp till en majoritet på två tredjedelar av underhusets totalt 650 ledamöter. 

– Jag tror Jeremy Corbyn är den första oppositionsledaren i vårt lands historia som vägrar en inbjudan till nyval. Jag kan endast spekulera kring hans bevekelsegrunder. Den uppenbara slutsatsen är att han inte tror att han kan vinna, säger premiärministern efter resultatet tillkännagivits, sa Boris Johnson. 

Men kanske kommer den brittiska premiärministern försöka igen. 

Boris Johnsons antydande – kan föreslå nyval igen

I sitt tal efter resultatet uppmanade Boris Johnson oppositionsledaren Jeremy Corbyn och hans partikamrater att överväga sin position till ett nyval över natten och ”dagarna framöver”. 

En antydan att regeringen har en plan att lägga fram en ny omröstning om nyval – om de tror att Labour kan ställa sig bakom det när nya lagförslaget träder i kraft”, skriver Skys politiska kommentator Kate McCann på Twitter. 

https://twitter.com/KateEMcCann/status/1169353404164071424

Jeremy Corbyn sa inför omröstningen om nyval att Labour kommer ställa sig bakom det efter att lagförslaget blivit lag. 

– Vi ser fram emot ett val eftersom vi vill få bort den här regeringen, sa Corbyn. 

Boris Johnson hade redan innan omröstningen varnat sina partikamrater att en röst för motionen att blockera en hård brexit skulle innebära en uteslutning ur de konservativa.

Flera av de över 20 parlamentariker som röstade för att låta underhuset ta kontroll över onsdagens agenda fick sent på tisdagen ett telefonsamtal från Boris Johnson själv. De sitter nu som oberoende parlamentariker, motsvarande politiska vildar. 

Boris Johnson fick inte igenom förslaget om nyval.

Hätsk debatten mellan Corbyn och Johnson

Huruvida humöret var påverkat av gårdagens resultat går det bara att spekulera kring. Men det var en taggad Boris Johnson som mötte Labour-ledaren Jeremy Corbyn inför gårdagens omröstningar. 

Brexit-datumen att hålla koll på

5 september 2019: 

På torsdagen går lagförslaget som i går röstades igenom i underhuset vidare till överhuset som då ska ta ställning till lagen. Godkänns den kan lagen träda i kraft på måndag.

17 oktober 2019: 

Då reser den brittiska premiärministern, som i nuläget ser ut att vara Boris Johnson, till Bryssel för slutförhandlingarna med EU. EU:s stats- och regeringschefer kommer då vara samlade för att diskustera Brexitfrågan.

 

19 oktober 2019: 

Deadline för Boris Johnson. Om premiärministern dittills inte fått igenom ett avtal – eller om parlamentet inte röstat ja till ett utträde utan avtal – måste han begära förlängd förhandlingstid. Detta förutsätter att nya lagen träder i kraft.

 

31 oktober 2019: 

Brexit. Då ska Storbritannien lämna EU och Boris Johnson har tidigare lovat att det kommer ske med eller utan avtal. Frågan är om han kan hålla vad han lovar eller om datumet skjuts upp. 

 

31 januari 2020: 

Lagförslaget som nu röstats igenom öppnar för att ett nytt Brexit-datum. Skulle Boris Johnson tvingas bita i sura äpplet och be EU om förlängd förhandlingstid blir 31 januari nytt datum för Storbritanniens utträde. 

Corbyn anklagade Johnson för att försöka tvinga fram en hård brexit och för att sakna ”en plan, majoritet och auktoritet”.

– Om premiärministern gör mot landet vad han har gjort mot sitt eget parti under de senaste 24 timmarna, så tror jag att många människor har en hel del att vara rädda för, sa Corbyn.

Boris Johnson svarade med att säga att Corbyn vill alliera sig med ”Kreml, Teheran och Caracas, i stället för Paris, Berlin och Washington DC”, och kallade Labourledaren för en ”klorinkyckling”.

Den 17 oktober kan Boris Johnson tvingas åka till Bryssel och be EU att förlänga brexit ytterligare – om inget annat avtal, eller icke-avtal, röstats igenom i parlamentet innan dess. 

EU:s brexitförhandlare Michel Barnier säger i ett uttalande till Sky att EU är ”lugn, enad och vaksam”. 

https://twitter.com/BorisJohnson/status/1169363729949057024
Boris Johnson tar steg för nyval efter förlusten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.