Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nyutgåva av ”Borta med vinden” varnar för rasism

Den nya engelska utgåvan av Margaret Mitchells klassiska roman ”Borta med vinden” får ett nytt förord som varnar för rasistiskt innehåll, skriver The Telegraph.

Förordet är skrivet av den brittiska författaren Philippa Gregory, känd för de storsäljande böckerna ”Den andra systern Boleyn” och ”Den vita drottningen”.

I förordet, som har formen av en essä, skriver Gregory bland annat att ”Borta med vinden” försvarar rasism, förhärligar vit överhöghet och för fram slavägarnas syn på den amerikanska söderns historia.

Förlaget Pan Macmillan har inte gjort några förändringar i själva romanen eftersom man menar att det skulle underminera autenticiteten i texten. Men förlaget menar att man inte står bakom framställningen av svarta människors underordning.

Romanen utkom 1936 och blev en omedelbar succé. Tre år senare filmatiserades den med Clark Gable och Vivien Leigh i huvudrollerna och filmen satte ett än i dag svårslaget publikrekord.

Förlaget valde Philippa Gregory som förordsförfattare eftersom man inte ville att ”en person med minoritetsbakgrund skulle behöva ta ansvar för att utbilda majoriteten”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.