Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nyutbildade poliser vid dödsskjutningen av Eric

Eric Torell, 20, sköts ihjäl när han rymde hemifrån med ett leksaksvapen.
Foto: PRIVAT
På platsen där Eric Torell sköts ihjäl har sörjande sedan i torsdags fortsatt att lämna blommor, hälsningar och tända ljus.
Foto: Elin Jönsson
Kulorna träffade bland annat ett fönster, träd, cyklar och husfasaden när poliserna avlossade sina vapen.
Foto: Elin Jönsson

Två av tre poliser som var med när Eric Torell, 20, sköts ihjäl var nyutbildade poliser vid Citypolisen, kan Expressen berätta.

En av dem, en man i 30-årsåldern, hade bara arbetat som polis i några få veckor.

De senaste årens många polisavhopp har gjort att det saknas erfarenhet ute på fältet, bekräftar flera poliser. 

Eric Torell, 20, sköts ihjäl natten till i torsdags av en patrull bestående av tre poliser, två män och en kvinna och samtliga i 30-årsåldern. Eric hade Downs syndrom och hade lämnat sitt hem mitt i natten med en leksakspistol av plast, som av polisen initialt beskrevs som en replika.

På platsen där Eric Torell sköts ihjäl har sörjande sedan i torsdags fortsatt att lämna blommor, hälsningar och tända ljus.

Minst två av poliserna avlossade skott mot Eric Torell, enligt de tomhylsor som hittades på platsen. Kulorna träffade bland annat ett fönster, träd, cyklar och husfasaden när de avlossade sina vapen.

Ett vittne på plats säger att han såg skottlossningen.  

– Det var inte ett skott, det var flera. Jag såg två poliser skjuta, en sköt snabbt och en sköt långsamt. Jag visste inte då att han skulle dö, säger Moohialdin Ali Al Surmi, 28. 

Moohialdin Ali Al Surmi, 28, blev vittne till skottlossningen.
Foto: FREDRIK SAMUELSON

Två av tre var nyutbildade

Två av tre poliser i patrullen som sköt ihjäl Eric var nyutbildade poliser, kan Expressen nu berätta. Skolan bekräftar de bådas utbildningstid. 

En manlig polis tog examen så sent som i juni 2018. Den andre mannen i samma patrull tog examen för åtta månader sedan, i november 2017. 

Den tredje polisen i patrullen har arbetat några år längre som polis. Hon arbetar deltid, enligt uppgift till Expressen.

Alla tre arbetade vid Norrmalmspolisen, en del av Citypolisen i Stockholm.

Flera poliser bekräftar för Expressen att de senaste årens avhopp som lett till en polisbrist har gjort att flerårig erfarenhet ofta saknas ute i fält. Citypolisen i Stockholm ska ha drabbats särskilt hårt av polisavhoppen.

Myndigheten har dessutom haft problem med att hinna med att utbilda alla poliser i konflikthantering, POLKON. Under förra året meddelade Citypolisen och polisen i södra Stockholm sina poliser att de skulle dra ned på utbildning i konflikthantering och ersätta delar av den med skytte.

”Försöker alltid att blanda”

Ulf Johansson, regionpolischef i Stockholm, säger att myndigheten försöker blanda erfarenhet och ålder i bilarna.

– Man försöker alltid att blanda patruller så mycket man kan så att man får med erfarenhet och yngre. Har man med många yngre så försöker man få med någon äldre eller en buss så att man är flera som åker med någon förman som är rutinerad.

Ulf Johansson, regionpolischef i Stockholm.
Foto: PRIVAT

Hur ofta går det inte att uppfylla den ambitionen?
– Det har jag ingen exakt siffra på. Man strävar alltid efter att mixa så mycket som möjligt. Även mellan arbetslagen försöker man fördela erfarenheten.

Inrikesminister Morgan Johansson (S) är djupt bedrövad över det som skett. 

– Det är många poliser som förstås ser på detta och känner samma som alla vi andra, att det är en mycket stor tragedi. 

Anser du att svenska poliser har tillräckligt bra träning?
– Det är oerhört individuellt, naturligtvis. De har en grundutbildning där de lär sig var och när och hur de ska använda sitt tjänstevapen. Men så är det oerhört svårt när de ska fatta beslut på bråkdelen av en sekund. 

En utredning pågår vid särskilda åklagarkammaren, vilket är rutin när en polis har avlossat skott i tjänsten. 

– I såna här lägen måste man gå igenom vad det var som hände. Om det är misstänkt tjänstefel ska det i vanlig ordning gå till domstol, säger inrikesministern.

Ingen av poliserna misstänks i nuläget för något brott. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.