Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nytt vrakfynd – lika stort som Vasa

Vrakdykning vid skeppskyrkogården vid Holmögadd.Foto: Patrick Trägårdh / TT / TT NYHETSBYRÅN / DN
Bärgningen av Vasa 1961.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Dykare har hittat ett krigsskepp från 1600-talet utanför Vaxholm.

rapporterar Aftonbladet.

Enligt tidningen kan det vara regalskeppet Äpplet – ett systerskepp till Vasa.

– Det vet man inte, man hoppas att det är det, säger Cecilia Eriksson, kommunikatör på museet Vrak – Museum of Wrecks, till Aftonbladet.

Ett skeppsvrak lika stort som regalskeppet Vasa hittades tidigare under veckan utanför Vaxholm nordost om Stockholm av marinarkeologer på museet Vrak – Museum of Wrecks, rapporterar Aftonbladet.

Regalskeppet Vasa hade ett systerfartyg som hette Äpplet.

Cecilia Eriksson, kommunikatör på museet, utesluter inte att det är Äpplet som har hittats.

– Det vet man inte, man hoppas att det är det. De antydde i går eftermiddag att de hittat mer saker...., säger Cecilia Eriksson till Aftonbladet.

Avslöjande väntas på fredagen

Cecilia Eriksson berättar för tidningen att man kommer att hålla en presskonferens på fredagsmorgonen och då kommer att offentliggöra mer information om vraket samt rörligt bildmaterial.

Regalskeppen var under stormaktstiden de största skeppen inom svenska örlogsflottan. Det mest berömda är Vasa, som byggdes 1626–28 och som sjönk i Stockholms hamn på sin jungfruresa 1628. Mellan 30 och 50 personer drunknade.

Vasa bärgades 1961 och flyttades 1988 till det nya Vasamuseet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.