Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nytt vittne: "En polis bad mig skjuta Palme"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Bertil Ericson

Ett nytt Palme-vittne träder fram i Aftonbladet i dag.

En företagsledare fick av en polis frågan om han ville skjuta Olof Palme - fem månader före mordet.

– Jag vet att det fanns en poliskonspiration om att skjuta Palme. Jag säger inte att jag tror, utan jag vet. Jag blev nämligen själv tillfrågad om att utföra mordet, uppger han för Aftonbladet.

Vittnet ska ha fått förfrågan om uppdraget av en bekant, en dåvarande polis inom Norrmalmsdistriktet. Under september 1985, kort efter att Olof Palme hade blivit omvald som statsminister, var polisen hembjuden till honom på middag.

– Under vårt samtal den kvällen undrade min gäst plötsligt om han fick fråga mig en sak. Innan han gick in på vad det handlade om sa han med snudd på hotfullhet i rösten att jag måste lova att hålla tyst, uppger företagsledaren för Aftonbladet och fortsätter:

– Det lovade jag. Då frågade han om jag ville skjuta Palme.

Övervägde aldrig erbjudandet

När Expressen.se under söndagsmorgon var i kontakt med företagsledaren berättar han att han inte ens övervägde att acceptera förslaget:

Övervägde du, om så bara för en sekund, att tacka ja till erbjudandet?

– Absolut inte.

Erbjöds du någon form av ersättning för att genomföra skjutningen?

– Det blev ingen diskussion alls eftersom jag avvisade direkt.

Tog kontakt med Wall

Drygt 25 år senare, under 2011, tog företagsledaren kontakt med författaren och journalisten Gunnar Wall, som har fördjupat sig i mordet på Olof Palme sedan 1987, och bland annat har skrivit boken "Mordgåtan Olof Palme". Det är även Gunnar Wall som gjort den intervju där företagsledaren berättar om händelsen.

– Han hörde av sig för att han hade läst min bok, och kom även med vissa synpunkter eftersom han är väldigt kunnig gällande vapen. Jag förstod snart att han hade någonting mer att berätta, någonting han höll inne med, säger Gunnar Wall, som har fördjupat sig i mordgåtan på Olof Palme sedan år 1987, till Expressen.se.

– Jag bedömer den här personen som mycket trovärdig, säger Gunnar Wall.

"Vi har koll på Palme"

Företagsledaren berättar för Aftonbladet att han uppfattade det som tydligt att polisen inte frågade för egen räkning, utan att det var tydligt att han tillhörde en grupp:

– Han sa bland annat: vi har koll på Palme och vet när han rör sig på stan. Men om gruppen bara bestod av poliser eller om det fanns andra med i bilden kunde jag inte veta och inget om det sades eller antyddes.

Efter middagen upphörde kontakten mellan företagsledaren och polisen. Polisen hörde inte av sig, och för Expressen.se berättar företagsledaren att han själv inte heller hörde av sig till polisen.

Gunnar Wall berättar att företagsledaren varit mycket tydlig med att han inte tyckte om Olof Palme:

– Han kan säkert ha gjort häftiga utfall under middagar eller liknande, så att de här personerna kände att "det här är vår man". Han kunde dessutom mycket om vapen, säger Gunnar Wall, till Expressen.se.

Efter middagen i september 1985 hörde han inte av polisen igen. Ett halvår senare var Sveriges statsminister död.

Avspisad när han försökte berätta

När företagsledaren försökte lyfta sin berättelse för en av utredarna inom Palmegruppen, år 1988, ska han ha blivit direkt avspisad. Han berättar för Aftonbladet att han uppfattade det som om polisen han försökte berätta för inte ville lyssna.

Han har sedan dess inte gjort några ytterligare försök att berätta om händelsen för någon av utredarna inom Palmegruppen. Men skulle han bli tillfrågad om informationen skulle han inte säga nej:

– Jag är inte avvisande om de själva hör av sig. Men jag lyfter inte luren, säger han till Aftonbladet.

Kommenterar inte enskilda spår

Kerstin Skarp, åklagare i Palme-utredningen, har inte läst intervjun med företagsledaren.

– Jag kommenterar inte enskilda spår, säger hon, till Expressen.se.

Är det här ett vittnesmål ni känner till?

– Som sagt, så kommenterar vi inte enskilda spår.

Vill ni att den här mannen kontaktar er för att berätta sin historia?

– Det kan jag inte kommentera eller spekulera i.

Polisspåret

Efter mordet på Olof Palme inkom ett stort antal tips gällande en grupp poliser som ska ha varit delaktiga i mordet på Palme, bland annat genom att försvåra efterspaningsarbetet.

Den grupp poliser som polisspåret syftar på är en grupp inom Norrmalmspolisen, som ska ha varit utpekat högerextrema, och som umgicks en hel del på bland annat privata herrmiddagar.

1999 avslutades en offentlig utredning där kritik bland annat riktades mot att det så kallade "polisspåret" inte har tagits på tillräckligt stort allvar under utredningsarbetet.

Teorier om mordet på Olof Palme

OKÄNDE MANNEN

Mannen pekas ut med namn och bild som Palmes mördare i en bok av danske författaren Paul Smith. Han uppmärksammades av polisen när de gick igenom vilka personer som ägde en revolver av typen Smith & Wesson 357 Magnum.

Mannen har aldrig blivit formellt misstänkt för mordet.

SYDAFRIKASPÅRET

Den sydafrikanska underrättelsetjänsten ska ha legat bakom mordet på Olof Palme eftersom de inte gillade hans kamp mot apartheid. En 54-åring anklagades bland annat för kontraktsmord, men uppgifterna mot honom har sedan ifrågasatts. Även en sydafrikansk agent har pekats ut för brottet.

POLISSPÅRET

Flera personer som arbetade inom Säpo hade tidigare uttryckt missnöje med Olof Palme och hans politik. Tillsammans med vittnesuppgifter om män som talade i walkie-talkie i området runt Sveavägen ledde det till en teori om att svensk polis låg bakom mordet.

PKK-SPÅRET

Den kurdiska gerillaorganisationen PKK pekades ut som tänkbar gärningsman redan veckan efter mordet. Motivet skulle bland annat ha varit att Sverige övervakat PKK-medlemmar bosatta här efter en rad attentat på svensk mark. Drygt 20 personer greps senare i utredningen, men släpptes.

JUGOSLAVIENSPÅRET

Den jugoslaviska säkerhetstjänsten har av olika anledningar misstänkts för att ligga bakom mordet. Spåret aktualiserades förra året då en tidigare medlem i den jugoslaviska säkerhetstjänsten i en tysk tidning pekade ut en namngiven 65-åring man i Zagreb som den person som mördade Olof Palme.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.