Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

WHO varnar för nytt virus – efter larm från forskarna

USA:s smittskyddsexpert Anthony Fauci '' möjlighet till ett nytt utbrott av svininfluensa''
Nytt influensavirus upptäckt hos grisar. Genrebild.
Foto: Martina Huber / Expressen / Fotograf Martina Huber
Influensaviruset påminner om svininfluensan. Genrebild.
Foto: EDUARDO VERDUGO / AP

Ett nytt virus har identifierats av forskare i Kina.

Viruset har enligt forskarna pandemisk potential, rapporterar BBC.

Nu uttalar sig även WHO om det – och säger att vi inte kan släppa garden.

Forskare i Kina har nyligen upptäckt ett nytt influensavirus. Viruset har hittats hos grisar.

De är oroade över att viruset börjar mutera så att det sprids lättare mellan människor och i värsta fall skapar ett globalt utbrott – en pandemi.

Viruset ska redan nu ha spridit sig till tio procent av de som arbetar med grisar i Kina, rapporterar The Guardian.

På grund av att viruset är nytt kan människor helt sakna immunitet.

Viruset liknas vid svininfluensan

Det nyupptäckta viruset har enligt forskarna ”alla kännetecken” för att anpassa sig väl för att smitta människor. Därför behöver man kontrollera viruset noga. I tidsskriften ”The Proceedings of the National Academy of Sciences” skriver forskarna att åtgärder bör genomföras och snabba kontroller av de arbetare som jobbar med grisarna, skriver BBC.

– Just nu är vi distraherade av coronaviruset och med all rätt. Men vi får inte glömma eventuella nya farliga virus. Även om detta nya virus inte är ett omedelbart problem så bör vi inte ignorera det säger professor Kin-Chow Chang som studerat viruset, till BBC.

Viruset som fått namnet G4 EA H1N1 har visat sig ha vissa likheter med svininfluensan från 2009 som orsakades av en ny variant av influensavirus och påträffades första gången i Mexiko.

WHO varnar för nya viruset

Efter att nyheten om viruset spridits över världen har WHO gått ut och sagt att man ”noga” kommer att läsa den kinesiska studien, för att ”förstå vad som är nytt”.

– Det visar att vi inte kan släppa garden angående influensa och att vi behöver vara vaksamma och fortsätta övervaka även under coronapandemin, säger en talesperson för Världshälsoorganisationen, enligt Reuters.

Nytt virus som kan spridas från grisar till människor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.