Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nytt utegångsförbud slår hårt mot Frankrike: ”Är vi de som offras?”

Expressens utrikeskorrespondent Kristofer Sandberg har träffat boende i Paris.
Tomt vid Eiffeltornet efter nya utegångsförbudet i Frankrike.
Foto: Kristofer Sandberg
En polisbil patrullerar gatorna runt Eiffeltornet.
Foto: Kristofer Sandberg
Tomma gator i Paris efter nya utegångsförbudet.
Foto: Kristofer Sandberg
Tomt på Place de la Trocadero vid Eiffeltornet.
Foto: Kristofer Sandberg
Tomma gator i Paris vid Triumfbågen.
Foto: Kristofer Sandberg
De annars så livliga barerna står tomma.
Foto: Kristofer Sandberg
Folktomt vid Louvren i Paris.
Foto: Kristofer Sandberg
På fredagen trädde det nya utegångsförbudet i Frankrike i kraft.
Foto: VILLETTE PIERRICK/AVENIR PICTURES/ABACA / STELLA PICTURES
En öppen park i Paris.
Foto: YOAN VALAT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
1 / 10

PARIS. Gatorna är tomma. Turistattraktionerna öde. Och de annars så livliga barerna står i stället tomma. 

Utegångsförbudet i Frankrike slår mot alla. 

Bloggaren Hugo får endast gå ut när han ska till skolan, Nathalie har fått stänga sina butiker och Marc och Capucine fick avbryta husköpet när jobben tröt. 

Här är deras historier. 

I onsdags var det dags för president Emmanuel Macron att bekräfta vad de flesta fransmän redan visste. Emmanuel Macrons regering har nämligen tagit för vana att läcka lite information några dagar före till pressen så att fransmännen ska hinna förbereda sig för de svåra besluten.

I ett nytt direktsänt tv-tal till nationen kom beskedet: ett nytt utegångsförbud i hela Frankrike i minst fyra veckor. I mars började de med att utlysa två veckor, vilket blev två månaders utegångsförbud. 

– Hur länge kommer det pågå den här gången när de direkt från början utlyser fyra veckor? frågar sig den unge franske bloggaren Hugo Travers.

Hugo, liksom andra unga fransmän kommer att kunna gå ut. Men han enbart för att gå till skolan.

”Komplicerad situation”

Skoleleverna tillhör den grupp som var bland de hårdast drabbades förra läsåret. De fick först delar av sitt läsår avbrutet av en nästan tre månader lång strejk precis före coronavirusets utbrott och sedan ett lika långt utegångsförbud med hemundervisning.

Stanna hemma och respektera reglerna, sa Macron till fransmännen. Han uppmanade även till att bära ansiktsmask även i hemmet. Alla resor mellan regioner är återigen förbjudna. Bara de som återvänder hem efter höstlovet får resa under helgen.

Nathalie Sourisseau, 45 år, är ägare till sex inredningsbutiker ”Ideco”. Hon resonerar kring de nya restriktionerna:

– Situationen är komplicerad för de har bestämt sig för ett nytt utegångsförbud. Återigen. Utegångsförbudet är något annorlunda och inte riktigt lika strikt. Men de är återigen de mindre handlarna som tvingas stänga igen sina butiker. Jag tror inte att det är i de mindre butikerna som risken är störst.

Nathalie Sourisseau tycker att utegångsförbudet bara borde gälla de personer som är i riskgrupp.
Foto: Kristofer Sandberg

Hon tror att restriktionerna är nödvändiga, men säger samtidigt att det är en komplicerad situation.

– Jag vill inte kritisera regeringen för de gör vad de kan. Men å andra sidan tror jag att utegångsförbudet bara borde gälla de i riskgrupper. Men det är svårt att göra och samtidigt respektera alla. Att säga att bara de gamla och sjuka ska stanna hemma och låta övriga leva normalt. Framförallt ekonomiskt är det komplicerat för det kan få dramatiska konsekvenser inte bara på ekonomin men på människor. Bakom ekonomin finns människor, säger hon.

Allvarlig situation i Frankrike

Camille Esteban, 23 år, är musiker i Paris och har drabbats även hon, likt i den första vågen:

– Jag har inte kunnat ge konserter på snart ett år. Det är väldigt hårt. Jag tror att vi inte är tillräckligt erkända i Frankrike, vi som jobbar med underhållning. Det är tufft att inte kunna ge konserter. Jag tänker på alla i branschen som inte har något jobb just nu. Det är väldigt komplicerat.

Musikern Camille Esteban har inte kunnat ge konserter på snart ett år.
Foto: Kristofer Sandberg

Hon fortsätter: 

– Det är väldigt allvarligt nu med många fall. Sedan vet vi inte hela verkligheten, exakt hur många. Men jag tror att det är tillräckligt allvarligt att införa utegångsförbud i ett helt land.

Just nu är 3 000 av landets 5 000 sängplatser upptagna av covid-patienter. De övriga platserna upptas av andra patienter.

– Situation i Frankrike är väldigt allvarlig. Om vi tittar på antalet som kommer till intensivvårdsavdelningarna är siffran hög varje dag. Och vi förväntar oss att antalet patienter fördubblas till mitten av november, säger läkaren Daniel Benayoun.

”Det var ett rent helvete under mars och april”, säger allmänläkaren Daniel Benayoun.
Foto: Kristofer Sandberg

Allmänläkaren Daniel Benayoun har sett många av sina patienter drabbas och tror att restriktionerna inte är tillräckligt strikta.

– Vi allmänläkare som står i frontlinjen upplever att restriktionerna inte är tillräckliga. Speciellt vad gäller skolor och protokollen för skolorna. Till exempel i skolmatsalen.

En ny regel är att barn från sex års ålder kommer bära ansiktsmask.

– Det var ett rent helvete under mars och april, berättar doktor Benayoun, som driver sin mottagning i Paris 19:e arrondissement. 

Han begränsar antalet besök per dag och låter patienter vänta ute på gatan istället för i väntrummet.

Paret struntade i husköpet

Marc och Capucine Join-Lambert bor i lägenhet med sina två söner Gustave, 7 år och Ferdinand, 4 år. I januari i år hade de hittat sitt drömhus, ett renoveringsobjekt och arkitekt kopplades in. Capucine, 37 år, höll samtidigt på att byta jobb men viruset har gjort det svårt att hitta ett nytt.

– Vi beslutade oss för att hoppa av husköpet, det var i sista minuten men säljarna var förstående, berättar Marc, 43 år som nu i stället kommer få mer tid att göra arbeten hemma i lägenheten.

Marc och Capucine Join-Lambert, 43 med barnen Gustave 7 år och Ferdinand 4 år.
Foto: Kristofer Sandberg
Caupcine Join-Lambert tycker att det är positivt att barnen får fortsätta att gå till skolan.
Foto: Kristofer Sandberg
Marc och Capucine Join-Lambert, 43 med barnen Gustave 7 år och Ferdinand 4 år.
Foto: Kristofer Sandberg

Marc fortsätter:

– Jag kommer tvingas att kombinera mitt jobb med privatlivet hemifrån vilket är det svåraste för mig. Att på samma plats sköta arbetet dagtid och sedan familjelivet på kvällen. Vi kommer att ha barnen i skolan delar av dagen men all övrig tid kommer de vara här hemma med oss.

Hemma har familjen förberett sig med böcker och spel för att underhålla barnen. 

– Det är på gott och ont, det är positivt att barnen får fortsätta att gå till skolan. Min äldste son drabbades hårt av skolan var stängd under det första utegångsförbudet. Han sov dåligt och hade ingen matlust. När han fick börja skolan igen var han väldigt glad och hans teckningar var återigen färgglada. Det var väldigt mörkt i våras. Å andra sidan så är jag rädd för jag vet inte om ekonomin går före hälsan. Är vi, vår generation och våra barn de som offras med den här politiken? frågar sig Capucine.

Se trafikkaoset: Övergav staden timmarna innan Frankrikes nya lockdown.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.